Op 24 oktober 2024 wordt herdacht dat de Verenigde Naties (VN) 79 jaar geleden werd opgericht, met één centrale missie: het handhaven van internationale vrede en veiligheid.
Op deze dag zullen verschillende overheidsgebouwen in Suriname symbolisch blauw verlicht worden. Dit initiatief benadrukt Suriname’s toewijding aan de waarden en doelstellingen van de VN, waaronder internationale samenwerking, vrede en veiligheid en de duurzame ontwikkeling van het land en de wereldgemeenschap.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) onderhoudt de samenwerking met de VN, waarbij het directoraat Buitenlandse Zaken politiek gericht is en het directoraat Internationale Samenwerking vooral projectmatig werkt, inclusief de coördinatie van de Sustainable Development Goals (SDGs).
De VN heeft 193 lidstaten, die allemaal soevereine staten zijn en is de grootste intergouvernementele organisatie. De VN-dag markeert de inwerkingtreding van het VN-Handvest in 1945 en wordt sinds 1948 herdacht. Met de ratificatie van dit oprichtingsdocument door de meerderheid van de ondertekenaars, waaronder de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad, zijn de Verenigde Naties officieel tot stand gekomen. De Republiek Suriname is lid vanaf 4 december 1975.
De VN is de belangrijkste internationale multilaterale organisatie met een vooraanstaande rol als het gaat om de drie grote vraagstukken: internationale vrede en veiligheid, internationaal recht en mensenrechten, alsmede duurzame ontwikkeling. Er wordt in het bijzonder de nadruk gelegd op, onder andere, het in stand houden en/of verdedigen van de democratie en de democratische instellingen, mensenrechten, handhaving van de rechtsstaat en goed bestuur, vrede en veiligheid en de realisatie van de 2030 Agenda voor duurzame ontwikkeling.
De samenwerking tussen Suriname en de Verenigde Naties verloopt via het United Nations Multi Country Sustainable Development Cooperation Framework (UNMSDCF) 2022-2026 en het Country Implementation Plan (CIP) 2022-2023. In de CIP zijn de projecten opgenomen die met de verschillende ministeries, de Civil Society Organizations (CSO’s) en de NGO’s worden uitgevoerd. Het Joint-SDG Fund is een innovatief instrument om transformatieve beleidswijzigingen en de strategische investeringen te stimuleren die nodig zijn om de wereld weer op het goede spoor te krijgen om de duurzame ontwikkelingsdoelen te behalen. Suriname is het enige land in de regio met vijf goedgekeurde projecten.
Met nog zeven jaar te gaan tot de deadline voor het behalen van de SDG’s in 2030, benadrukt de VN-dag 2024 het dringende belang van samenwerking op het gebied van klimaatverandering, armoedebestrijding, gendergelijkheid en het waarborgen van mensenrechten voor iedereen. Suriname, als lid van de Verenigde Naties, blijft zich inzetten om deze doelen te realiseren door middel van beleid en programma’s die gericht zijn op de bescherming van het milieu, de bevordering van gelijkheid en inclusieve economische groei.
Deze herdenking sluit aan bij soortgelijke activiteiten wereldwijd, waar steden en landen hun monumenten verlichten om het werk van de VN te eren en het belang van multilaterale samenwerking te onderstrepen.