Met houwer en GPS in de hand zijn drie Chilenen, Lucho Birkner, Mateo Barrenegoa en Matias Fuentes samen met hun gids Julio de Rooy op pad naar de Ebbatop. Een van de meest bekende gebergten in het district Sipaliwini. Samen met enkele heren uit de Matawai-gemeenschappen hebben zij een doel voor ogen: de berg beklimmen. Dat is wat in grote lijnen is uitgezet in het verhaal: ‘Suriname Lost Paradise’, een documentaire die meedoet aan het tweede Santiago Wild Film Festival, een Latijns-Amerikaans filmfestival dat zich vooral richt op milieudocumentaires. Van 2 tot en met 12 september worden er meer dan acht documentaires vertoond. Daarin worden zaken zoals milieu, wildlife trade en natuur belicht.
Barrenegoa, filmmaker en bergbeklimmer, heeft het traject van het beklimmen en rappellen van de Ebbatop vastgelegd in een documentaire van bijna een uur . “Niet alleen de kennismaking met bergbeklimmen is vastgelegd,
ook de passie en liefde voor de natuur door de Matawai komen tot uiting”, zegt Fuentes.
Dankzij Fuentes, die in 2020 nog werkte als ‘bush pilot’ bij vliegmaatschappij Blue Wing, zijn ze in Suriname beland. “Als piloot heb je vaak genoeg een overzicht van mooi uitgestrekte Amazone jungle. Ik ben zelf een bergbeklimmer en zag meteen potentie in de Ebbatop toen ik deze voor het eerst zag”, zegt Fuentes.
Hij vertelde Birkner en Barrenegoa over de Ebbatop en zijn plan om deze mogelijk te beklimmen.
“Weliswaar heb ik gesproken met een goede vriend en tevens gids Julio de Rooy, die ook interesse heeft in berg beklimmen en die was er helemaal voor. Maar alvorens we konden klimmen moesten we met het traditioneel gezag praten”, zegt Fuentes. Het was niet alleen om het berg beklimmen voor de drie Chilenen, ze wilden ook iets blijvends achterlaten voor de lokale gemeenschappen.
“Het beklimmen van bergen kan als een toeristische attractie gebruikt worden, waarmee de Matawai-gemeenschap zelfvoorzienend zou kunnen zijn, in plaats van te gaan werken in de hout- en goudsector”, vertelt Fuentes. Dat plan is met open armen ontvangen door de lokale gemeenschap.
Uit de documentaire blijkt dat niet alleen gedacht is aan de volwassenen, maar ook de kinderen hebben een klimmuur gekregen. “We beginnen van jongs af aan om die passie aan te wakkeren. Ze zijn natuurlijke klimmers en dat merk je al heel gauw op. We blijven ondersteunen waar we kunnen, maar een alternatief is er in elk geval voor de Matawai”, aldus Fuentes.