Het Nationaal Migratiebeleidsplan is op 2 mei 2025 officieel overhandigd aan minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken. Het plan biedt een strategisch kader voor ordelijke en humane migratiestromen in Suriname.
Tijdens een ceremonie op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) is het Nationaal Migratiebeleidsplan aan minister Albert Ramdin gepresenteerd. Het beleidsdocument is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de interministeriële commissie en de International Organization for Migration (IOM).
De commissie, die in 2023 op initiatief van minister Ramdin werd opgericht, bestaat uit vertegenwoordigers van meerdere ministeries, waaronder Binnenlandse Zaken, Arbeid, Justitie en Politie, Sociale Zaken en Volkshuisvesting, en Onderwijs. Daarnaast nemen ook het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), het Openbaar Ministerie en de Immigratiedienst deel.
Volgens Dina Westfa, onderdirecteur Consulaire Zaken en vicevoorzitter van de commissie, is het plan klaar om aangeboden te worden aan president Santokhi, de voorzitter van De Nationale Assemblée en de Raad van Ministers. “De implementatiefase breekt nu aan. Er ligt een duidelijke roadmap klaar, maar er zal ook financiering vrijgemaakt moeten worden binnen de verschillende ministeries,” aldus Westfa. Ze onderstreepte dat het beleidsplan richting geeft aan een structurele aanpak van migratie in Suriname.
Jan Willem Wegdam, programmacoördinator bij de IOM, verrichtte de symbolische overhandiging van het beleidsplan. Hij gaf aan dat het plan gebaseerd is op een uitgebreide nulmeting van de migratiesituatie in het land. “We onderzochten hoeveel migranten er zijn, wat hun situatie is en hoe zij zich verhouden tot de bredere samenleving. Op basis daarvan hebben we het plan opgebouwd en nu is het klaar voor uitvoering.” Wegdam kondigde aan dat er trainingen worden verzorgd om betrokken instanties in staat te stellen het beleid te vertalen naar wetgeving, protocollen en praktische stappen.
Volgens hem beschikt Suriname nu over een van de actueelste en uitgebreide migratiebeleidsplannen in de regio. “De CARICOM beschouwt dit beleidsdocument als voorbeeld voor hun eigen nationale migratiestrategieën”, voegde hij eraan toe.
Rosita Sobhie, hoofdonderzoeker van het project, lichtte toe dat het beleidsplan gestoeld is op zes thematische pijlers en 23 indicatoren, volledig in lijn met de principes van het UN Global Compact for Migration. “Het doel is om migratie op een veilige, ordelijke en humane manier te begeleiden, met evenveel aandacht voor de rechten van migranten als voor de belangen van Surinaamse burgers”, aldus Sobhie.