De tweede editie van het Suriname Toerisme Festival is druk bezocht. Het evenement is geopend op Wereld Toerisme Dag (27 september) en is dit jaar uitgebreid naar drie dagen.
Volgens Sieske Rama, coördinator van het evenement namens Baadsha Entertainment, is het de bedoeling dat het festival groter wordt. “Vorig jaar hadden wij een pilot en dat was een eendaagse editie.” De bedoeling is dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt. “Wij willen volgend jaar zeker weer een driedaags evenement rond Wereld Toerisme Dag.” Rama weet dat de 80 participanten van dit jaar maar een kleine greep is uit het aantal bedrijven en organisaties die toeristische producten aanbieden in Suriname en daarbuiten.
Het festival is dit jaar ook internationaal gegaan. Zo zijn standhouders uit landen in de regio gekomen om te participeren. Een van de stands was de Caribische afdeling van Barbados Tourism Marketing INC. Harriette Smith is senior business development officer van het bedrijf en is onder de indruk van het festival. “Het is een geweldig festival. Wij willen er volgend jaar weer staan met een groter contingent.”
Het toerisme bedrijf speelt met haar deelname aan het festival in op de vlucht die vanuit Guyana naar het eiland mogelijk is. “Wij vinden het een belangrijke gelegenheid om met het Surinaams volk te praten over Barbados. Wij promoten het eiland en de verschillende toeristische hoogtijperiodes van het land.” Volgens Smith hebben verschillende festivalbezoekers ook interesse getoond om te investeren en te exporteren naar het land. Daarnaast zijn ook culturele en historische banden die tussen Suriname en Barbados bestaan, besproken.
Tot nog toe zijn Trinidadianen de grootste groep bezoekers van Barbados. Het toerisme bedrijf ziet graag dat de groep Surinaamse bezoekers toeneemt. Het eiland heeft niet alleen informatie verschaft over toeristische producten, maar ook een Tuk band optreden gehad. Ditmaal bestond de band uit twee muzikanten, maar als het aan de organisatie ligt, staat zij bij de volgende editie van het festival met de gehele band. De Tuk band is een muziekensemble dat in Barbados is ontstaan. Verder stonden er onder andere ook vertegenwoordigers van Cuba, Venezuela, Haïti, India en Curaçao met informatie, maar ook verschillende soorten drank, gerechten en culturele demonstraties of optredens.
Zo heeft de vertegenwoordiger van Haïti een nieuw gerecht uit haar assortiment geïntroduceerd: chicktay; een gerecht dat voornamelijk uit bokking of haring en brood bestaat. Het land werd vertegenwoordigd door Les Délices de Sann van Vilaine Thelemarque, Francess Horacius en Florencia Guillaume van Claire Heureuse. Thelemarque had verschillende gerechten, waaronder bannann peze met pikliz, pompoensoep, Haïtiaanse macaronischotel en drank, zoals krémas en jus cassave. Claire Heureuse heeft met 7 danseressen culturele dansoptredens gegeven. Horacius is de oprichter van Claire Heureuse. Haar doel is om de Haïtiaanse cultuur, met name gerechten en Haïtiaanse muziek en dansstijlen bekend te maken in de Surinaamse gemeenschap.
In de Cubaanse stand stond de kunstenaar Waldy Saavedra Moya met verschillende producten, waaronder de bekende sigaren en koffie, maar ook rum, parfums en schilderijen. Bezoekers van de stand konden ook verschillende gerechten proeven die normaal gesproken bij het Cubaans restaurant op de Saoena markt te koop zijn.
Onder de standhouders ontbrak het niet aan crafters. Yvonne Vrede heeft verschillende kunstwerken, bijous en gifts, waaronder decor items, uitgestald. Een groep bezoekers discussieert over hoe enkele van de producten het veiligst mee op reis kunnen en Vrede geeft advies. Als iemand langskomt die moe is, mag die ook even bij haar in de stand zitten op de vrije stoel. Vrede is sinds haar kinderjaren bezig met arts en crafts, maar maakt die tegenwoordig samen met haar kinderen voor de verkoop. Haar organisatie, Akiki Promotion geeft ook studiebegeleiding, scriptiebegeleiding en voorziet jongeren die dat hard nodig hebben van schoolpakketten.
Simone Doelmanat is oprichter en designer van Monas. Monas vervaardigt een uitlopend assortiment van handgemaakte accessoires en hijabs. Het bedrijf bestaat al ongeveer tien jaar. Voor Doelmanat is het bedrijf de uiting van haar liefde voor het maken van handicrafts en sieraden. Haar droom is om een shop te openen waar handgemaakte bijous en accessoires te koop worden aangeboden.
Lida Toemere is ook een ondernemer die haar passie heeft zien uitgroeien tot een succesvolle zaak. “Ik hield altijd al van geurkaarsen en heb in het verleden heel veel uitgegeven aan buitenlandse geurkaarsen.” Zij besloot op gegeven moment cursussen te volgen om zelf geurkaarsen te maken. Na enkele testronden kon ze haar eigen merk ‘Switi Momenti, de geurrijke dromer’ op de markt brengen. Behalve geurkaarsen, maakt zij ook kamer sprays. Ook maakt haar bedrijf verschillende snuisterijen en beeldsnijwerk.
Het Suriname Toerisme Festival is een product van Baadsha Entertainment, het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme met Roeli’s Lighting en Decor. De organisatie heeft besloten om in de toerisme maand vendors van toeristische producten bij elkaar te brengen en zoveel mogelijk beschikbaar te stellen voor personen uit verschillende districten. Vandaar dat het festival naar drie dagen is uitgebreid na evaluatie van de eerste editie.