In Suriname vieren verschillende organisaties de Week van het Nederlands. Gedurende de Week van het Nederlands, die in het leven is geroepen door de Taalunie, wordt stilgestaan bij de taal in de verschillende gebieden waar Nederlands wordt gesproken.
“Taal is een bindingsmiddel. Nederlands is de taal die in onze strot geduwd is met alle consequenties van dien. Het zou, like it or not, niet wijs zijn om Nederlands uit te sluiten op de weg naar het vinden van onze identiteit. Kokolampu beseft dat!”, zegt Zulile Blinker van Stichting Platform Support Suriname. De organisatie heeft op 5 oktober met Bar Bizar het ‘Kokolampu Goes Bizar’ evenement. “Op deze avond worden de performers/kunstenaars uitgedaagd om met ongewone vertellingen te komen”, luidt de uitnodiging. Er is onder andere Spoken Word, Poetry, Muziek, Storytelling en Comedy van PHOsitive Energy, Rajiv Makhanlal, Serah Heyns, Esmirelda Acassie, Kevin Headley, Rashmi Bhulai en Del. “Vanuit het Nederlands gaan we dwars door Sranantongo met een dosis Engels”, aldus Stichting Platform Support Suriname.
Er zal ook een Open Mic zijn.
Het Nationaal Archief Suriname (NAS) moedigt de jeugd aan om te duiken in archieven en een kort verhaal te schrijven en digitaal op te sturen. “Een van de vereisten is om met geselecteerde archieven te werken”, zegt Audrey Hofwijks, onderhoofd van het NAS. “Wanneer zij met de archieven werken en aan bronvermelding doen, dan komt er meer bekendheid voor de archieven”, motiveert Hofwijks. Het NAS nodigt kandidaten ook uit om te participeren aan een workshop over hoe gebruik te maken van archieven op zaterdag 5 oktober. Deelnemers mogen zich zaterdagochtend nog opgeven, maar het is heel belangrijk dat zij wel participeren aan de workshop. Het archief heeft vorig jaar ook al activiteiten gehouden in de Week van het Nederlands.
De Schrijversgroep ’77 (S’77) heeft een gedichtenwedstrijd uitgeschreven in verband met de Week van het Nederlands. Deelnemers mochten tot en met 28 september drie gedichten insturen die niet eerder zijn gepubliceerd. “S’77 ondersteunt en draagt bij aan de Week van het Nederlands, zodat vooral jongeren gestimuleerd worden om te gaan schrijven en daardoor het lezen ook gestimuleerd wordt”, zegt Sylva Koemar, ondervoorzitter van S’77. De uitslag van de wedstrijd is op 16 oktober in Tori Oso.
The Community Hub op Flora doet dit jaar voor de derde keer mee aan de viering. “Het past bij de doelstelling van onze bibliotheek om lezen en schrijven te stimuleren”, zegt Davina Trameh, Bibliotheek Coördinator bij The Hub. Volgens Trameh heeft de bibliotheek grote plannen voor deze viering. “Het idee werd enkele maanden geleden geboren. Wij hebben samen met onze gemeenschap, tijdens de pandemie, het boek ‘Dean en de magische bal’ geschreven en willen dat heel graag herhalen. Dit keer is er een boek geschreven door onze jongeren, geprikkeld door hun zintuigen.”
De leiding van de bib is ervan verzekerd dat de pupillen de nodige tools hebben voor de taak. “Ondertussen hebben wij geleerd dat als je jongeren faciliteert en hun de juiste tools aanbiedt, zij met hele mooie verhalen komen. Het helpt niet alleen mooie verhalen neer te pennen, maar het leert ons ook om gevoelens te uiten via de pen. Dat hebben we dit jaar ook meegemaakt. Bij verlies, verdriet of succes is het neerpennen een manier van uitluchten.”
De Week van het Nederlands is in het leven geroepen door de Taalunie en duurt dit jaar van 28 september tot en met 5 oktober.