Suriname is voor nu uit de gevaarzone, maar moet nog veel werk verrichten als het gaat om aanpakken van de aanbevelingen van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) en andere internationale organisaties.
De Anti-Money Laundering Steering Council NAMLAC is het beleidsorgaan van de staat om beleid vast te stellen over het vraagstuk van de ordening van het land op de gebieden van de bestrijding van wit wassen (money laundering), terrorismefinanciering en de financiering en verspreiding van wapens. President Chandrikapersad Santokhi, die ook voorzitter is van de Steering Council, heeft op donderdag 7 december een rapportage gehad van de leden van het orgaan. De Nationale Anti-Money Laundering Commissie en de Project Implementation Unit (PIU) zijn ook deelgenoot geweest van het reguliere maandelijks overleg.
Tijdens de rapportage werd stilgestaan bij de vorderingen die zijn geboekt. Coördinator Roy Baidjnath Panday van de PIU, geeft aan dat door de stappen die Suriname als land heeft gezet, er geen aanleiding is gevonden bij de CFATF om Suriname te blacklisten. Hij hoopt deze maand nog een finale versie aan te leveren aan de Anti-Money Laundering Steering Council van het actieplan 2023-2025 zodat stakeholders daarmee verder kunnen gaan.
In 2024 en 2025 zullen er weer rapportagemomenten plaatsvinden, waarbij er op twee belangrijke gebieden vorderingen moeten worden gemaakt. Op de eerste plaats zal de wet- en regelgeving aangescherpt moeten worden, daar waar er kanttekeningen zijn geplaatst in het CFATF-evaluatie report. Als tweede is aangegeven dat de toezichthoudende instanties op de financiële en de niet-financiële dienstenwereld, maar ook die van de gamingsector, data aanleveren waaruit blijkt dat zij hun taak adequaat verrichten. De verkregen informatie zal verwerkt worden in de rapportagestroom naar de CFATF waaruit moet blijken dat de toezichthouders effectief hun taken verrichten.
Een ander punt is dat Suriname stappen zet om te komen tot het herzien van de fiscale wetgeving. “Wij, als anti-money laundering en PIU, focussen vooral op dat deel van de fiscale wetgeving waarin gronddelicten moeten worden benoemd, die onder de werking kunnen worden gebracht van strafbare money laundering”, zegt de PIU-voorzitter. Hij haalt hierbij enkele voorbeelden aan zoals belastingfraude, zowel in de directe als ook in de indirecte belastingsfeer. Op een moment dat er sprake is van geconstateerde frauduleuze handelingen, moet het kunnen worden opgepakt.
De regering heeft hulp ingeroepen van het internationaal gerenommeerde Amerikaans onderzoeks- en risicoadviesbureau, Kroll Risk and Financial Advisory Solutions. Zij zal Suriname bijstaan in het adresseren van de geconstateerde hiaten zodat al die tekortkomingen weggewerkt worden en Suriname uiteindelijk kan voldoen aan de door de Financial Action Tast Force (FATF) gestelde voorwaarden. Door dit traject succesvol af te lopen, wordt blacklisting voorkomen. Het team van Kroll voor Suriname zal de komende week maandag naar Suriname komen om rapportage te doen van de eerste bevindingen. Het team zal ook verslag uitbrengen aan de regering. Eveneens komen er bijeenkomsten met de betrokken stakeholders meetings over de kwetsbaarheden van Suriname als het gaat om laundering en terrorismefinanciering.