“Ons land wordt slecht geportretteerd en Suriname zal een protestbrief schrijven naar de producers van de Netflix-serie Narco-Saints. Dat zegt de minister van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (Bibis) maandag tijdens een persconferentie.
De serie Narco-Saints is sinds 9 september te zien op Netflix en is geproduceerd door de Zuid Koreaan Yoon Jong-Bin. In de serie praat men over een doodgewone ondernemer die op een geheime missie is met overheidsagenten. Zij proberen een Koreaanse druglord op te pakken die zijn operatie heeft opgezet in Suriname.
In de serie zou ook de militaire coup zijn uitgebeeld met de rol van de toenmalige coupleider, Desi Bouterse. Ramdin zegt dat het imago van Suriname de afgelopen decennia is aangetast en dat men niet zomaar een film maakt van een land en daarbij indirect verwijst naar Suriname en deze aangeeft als narcostaat.
“Maar dat is niks nieuws”, zegt Ramdin die het verwijt aan Suriname als te zijn een narcostaat meerdere malen heeft meegemaakt tijdens internationale gesprekken. Vaak werd aan hem gevraagd hoe het staat met de criminaliteit in Suriname.
Ramdin merkt ook op dat nu, met de nieuwe regering Santokhi, Suriname geen imago van narcostaat meer heeft. En dat het land dat imago moet blijven beschermen. “Gelukkig kan ik zeggen dat ons imago is veranderd en dat is duidelijk te merken”, merkt Ramdin op.
De reacties op de serie zijn nogal gemengd op social media. Het gros van de mensen is het ermee eens dat Suriname inderdaad een narcostaat is, als men alleen kijkt naar hoeveel drugsvangsten er zijn en dat Suriname vooralsnog wordt gezien als een doorvoerland voor drugs. Anderen zijn niet blij met de serie en vinden het erg dat Suriname zo verkeerd naar buiten wordt gebracht.
De Bibis-minister onderkent dat Suriname inderdaad nog gezien wordt als doorvoerland van drugs, maar dat de regering daarom met landen samenwerkt om informatie uit te wisselen aangaande de veiligheid en landsgrenzen. Ramdin verwijst hiermee naar de High Level Security Conference die in maart werd georganiseerd.
Verschillende landen, zoals Amerika, Brazilië en zelfs Nederland hebben meegedaan en hebben enkele afspraken lopen als het gaat om het versterken van de veiligheid en de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit.
Behalve het schrijven van een protestbrief naar de producenten, zal de Bibis-minister ook via de Zuid-koreaanse ambassadeur met wie Suriname een goede relatie heeft proberen een klacht te deponeren over de nieuwe netflix-serie.
“Er zijn in elk geval een aantal andere mogelijkheden waar wij ons beklag kunnen doen. Maar we moeten wel rekening houden met rechten van vrije meningsuiting. Het gaat erom dat er een negatieve perceptie wordt gecreëerd over ons land en dat is niet goed”, aldus Ramdin