“Het is goed dat de regering dit nu heel serieus heeft genomen. We hadden gehoopt dat dit al sinds 14 december zou zijn gebeurd,” zegt Nita Ramacharan, hoofdredacteur bij Starnieuws en een van de trekkers van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ). Zij reageert na de meeting tussen de SVJ en de regering donderdagmiddag. Ze hebben vergaderd nadat er vandaag handgranaten zijn getroffen onder een auto op het erf van journalist Jason Pinas. Hij werd eerder deze maand mishandeld en bedreigd door de beveiliging van vicepresident (VP) Ronnie Brunswijk.
Ramcharan zegt dat de regering is wakker geschrokken en nu heeft ingezien dat dit heel erg is en zeer schadelijk voor het land en ook voor de democratie is het een bedreiging. Ze merkt verder op dat het, naast Pinas, voor heel het journalistieke veld een bedreiging is. “We zijn blij dat er eindelijk actie is ondernomen”. De SVJ-trekker geeft aan dat de journalist zal worden beveiligd. Verder wordt nagegaan als het nodig is om een bredere beveiliging te doen.
Met betrekking tot het onderzoek van de handgranaten die zijn gevonden op het woonadres van de journalist, zal een diepgaand onderzoek worden verricht. Afgesproken is dat de veiligheidscommissie in stelling komt. “Want handgranaten, dat is een specialistisch iets. Een normale burger heeft dat niet. Het is een heel ernstige situatie en er komen acties,” stelt Ramcharan. Wat SVJ betreft verwoordt ze dat deze zaak grondig wordt onderzocht, zoals eerder is gevraagd in een brief. Ook is gezegd dat de SVJ geen genoegen neemt met ‘sorry’.
Weer sorry gezegd
De SVJ-trekker baseert dit op de verklaring van het Openbaar Ministerie eerder, waarbij is aangegeven dat Pinas geen lichamelijk letsel had. “Want als je zegt geen lichamelijk letsel en nu een handgranaat daar zet, is er ook geen lichamelijk letsel. Dus betekent dat hier ook sorry gezegd gaat worden,” motiveert Ramcharan. Volgens haar neemt de SVJ hier geen genoegen mee en wil de vereniging dat deze zaak bij de rechter terecht komt.
De SVJ-woordvoerder geeft aan dat het belangrijk is om zo snel mogelijk de resultaten te hebben, betreffende vanwaar de handgranaten afkomstig zijn. Dit is ook het voornemen dat door de regering kenbaar is gemaakt.
Pinas werd op 14 december mishandeld voor het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA) terwijl hij bezig was zijn werk uit te voeren. De VP heeft toen niet opgetreden tegen het buitenproportioneel optreden van zijn beveiliging contra Pinas. In DNA heeft de VP verklaart dat Pinas tot in zijn auto geweest is om foto’s te maken, wat achteraf niet op waarheid beruste. Ook uit beelden is duidelijk gebleken dat Pinas niet weerspannig was, wat volgens naasten van de VP is verklaard.
Nog geen beelden vrij
Ramcharan zegt dat de beelden door verschillende partijen zijn bekeken maar nog niet vrij zijn gegeven. “Als je al deze dingen bekijkt dan willen wij dat er een zelf correctie komt. Want alleen maar zeggen dat je voor persvrijheid staat is onvoldoende. Je daden moeten dat tonen,” benadrukt zij. Het komt anders volgens de SVJ ongeloofwaardig over. “Sorry” zeggen kan iedereen. Het gaat om een principe. “Tegen de persoon hebben we niets, maar het gaat om zijn optreden. Het is niet de eerste keer,” verklaart Ramcharan de boycot van de VP voor twee maanden.
Met zelfcorrectie wordt bedoeld dat de regering erkent dat er fouten zijn gemaakt door de staat en dat die worden gecorrigeerd. “De president moet de VP zeggen, dit kan niet”
Het zou ook anders hebben kunnen aflopen met Pinas als de handgranaten waren afgegaan, dat zegt een deskundige op het gebied van explosieven. “Als dit was afgegaan zou dit een dubbele explosie veroorzaken, daar het niet is afgegaan noemt men dit een ‘weigeraar’.” De handgranaten kunnen volgens de expert zonder meer als een duidelijke aanslag worden gezien. Waarom ze niet zijn afgegaan kan aan tal van redenen liggen. “Het was duidelijk geplaatst voor intimidatie, de pen zou niet goed getrokken zijn of het zou zijn mislukt door ouderdom.”
De regering werd tijdens de meeting vertegenwoordigd door Albert Ramdin, minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en collega Kenneth Amoksi van Justitie & Politie.