Het personeel van het Sint Vincentius Ziekenhuis en het Diakonessenhuis is opgeroepen door de bond mee te doen aan een stil protest morgen.
Dit bevestigt bondsvoorzitter Robby Naarendorp aan Key News.
“Er is exact een maand terug een verzoekschrift ingediend bij de regering voor hulp, omdat de ziekenhuizen niet in staat zijn te voldoen aan de arbeidsvoorwaarden van het personeel”, zegt Naarendorp.
Hij geeft aan dat er hulp was toegezegd, maar er is na een maand niets meer vernomen en de personeelsleden willen weten waar ze aan toe zijn. “We hebben niks gehoord en hebben zelf een brief geschreven aan de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking”, zegt Naarendorp.
Ziekenhuizen sluiten
Echter, er kwam ook geen reactie daarop, geeft Naarendorp aan. “Er is toen aangegeven dat we de ziekenhuizen sluiten en gaan dan richting parlement in een stille mars. We zijn dan niet op het werk”, maakt Naarendorp duidelijk, wat betekent dat de werkzaamheden bij de ziekenhuizen heel minimaal zullen zijn. De bondsvoorzitter geeft aan dat er wel dispensatie verleend is aan de afdelingen die spoedhulp moeten bieden.
Stil protest
De groep zal zich rond half negen ‘s morgens verzamelen en zal dan richting De Nationale Assemblee gaan en zal zoals Naarendorp aangeeft, haar behoeften opnieuw daar deponeren. “De mensen zullen niet weggaan tot ze een bevredigende oplossing hebben gekregen. Een toezegging alleen is niet voldoende, want die hebben we al gehad”, geeft Naarendorp aan. De bondsvoorzitter geeft ook aan dat het niet om een eenmalige actie gaat, maar zal doorgaan tot er een oplossing komt.
Uitkomen met de gelden
“De mensen kunnen echt niet meer uitkomen met de gelden die zij nu ontvangen. Mensen wonen ver en kunnen zich de bus of taxi niet permitteren. Sommigen nemen hun verlof op, omdat ze de vervoerskosten vanuit Para bijvoorbeeld niet meer kunnen betalen”, geeft Naarendorp aan.
Het financiële tekort van de ziekenhuizen moet volgens de bond worden opgepakt, want anders kunnen die niet voldoen aan de arbeidsvoorwaarden. “Als je nagaat dat er drie jaar lang geen secundaire zaken zijn gecorrigeerd, dan heb je eigenlijk daarmee alles gezegd, want alles is al veel duurder geworden. Nu is de maat vol en mensen kunnen niet meer”, aldus Naarendorp.