De werknemersorganisatie SWOS heeft op dinsdag 30 april 2025 de acties overgenomen van ontevreden medewerkers bij Staatsolie, na het verstrijken van een ultimatum zonder tastbare resultaten over de nieuwe CAO 2024/2025.
De Staatsolie Werknemers Organisatie Suriname (SWOS), onder leiding van Roy Caupain, heeft de actiedruk opgevoerd nadat het door de algemene ledenvergadering (ALV) gestelde ultimatum om de cao-onderhandelingen af te ronden, zonder resultaat is verlopen. De deadline verliep om middernacht van maandag op dinsdag, maar van vooruitgang was geen sprake.
Volgens de vakbond heerst er al geruime tijd grote ontevredenheid onder het personeel over het stagnerend cao-traject. De onderhandelingen tussen SWOS en de directie van Staatsolie verlopen moeizaam, waarbij het lijkt alsof de directie geen prioriteit geeft aan een tijdige afronding van het cao-pakket. Deze houding leidt tot groeiende onzekerheid en frustratie binnen het personeelsbestand.
Naast loonaanpassingen omvat het cao-pakket ook eisen over inspraak van werknemers in belangrijke besluiten die hun toekomst raken. Zo maken medewerkers zich zorgen over:
– de toekomst van Staatsolie na 2028, wanneer de offshore-oliewinning op gang komt;
– aanhoudende geruchten over mogelijke uitbesteding van de operaties in Saramacca;
– de positie van contractors en gepensioneerden binnen het bedrijf.
SWOS stelt dat het tijd is voor serieuze actie. De organisatie benadrukt dat het streven naar waardige arbeidsvoorwaarden, meer transparantie over de toekomst van het bedrijf en verbetering van pensioenregelingen geen uitstel meer dulden. “Wij willen escalatie voorkomen”, aldus voorzitter Roy Caupain, “maar de directie moet eindelijk verantwoordelijkheid nemen en prioriteit geven aan het afronden van de cao-onderhandelingen”.
De vakbond geeft aan zich solidair te verklaren met het personeel en zal zich blijven inzetten voor structurele verbeteringen binnen het bedrijf.