“Het tarief van SRD 17.50 voor een liter rauwe melk is helemaal niet kostendekkend voor de boeren.” Dit zegt Edmund Blufpand, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Melkboeren (VSM), over de recente verhoging van het tarief, dat eerder SRD 14 was.
Blufpand zegt dat elk verhoging meegenomen is, maar het nieuwe tarief is nog steeds niet genoeg om alle uitgaven te dekken. “We hebben calculaties gemaakt en aan de hand van deze berekeningen moet het tarief boven de SRD 21 liggen.” Hij meent dat enkele tientallen jaren terug het tarief voor rauwe melk per kilogram omgerekend USD 0.70 was. Met de tijd en een aantal devaluaties is het tarief steeds minder gaan worden en nu verdienen de boeren nog net USD 0.50 cent.
“Als het tarief opgetrokken wordt naar USD 0.70 cent, dat is ongeveer SRD 22. Dan zal het wel kostendekkend zijn.” Hij geeft aan dat de boeren de tarieven moeten omrekenen in USD, omdat de prijzen van alle input en diensten in het land bepaald worden door de valutakoers. Blufpand benadrukt ook dat de regering de VSM niet heeft betrokken bij het vaststellen van dit tarief.
De vereniging had een brief gestuurd naar de president en naar het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij om een verhoging aan te vragen. De voorzitter zou uitgenodigd worden voor een gesprek op het kabinet van de president, maar dat is niet gebeurd. “Plotseling kreeg ik te horen dat het tarief wordt verhoogd naar SRD 17.50.”
Hij benadrukt dat het vastgesteld tarief niet kostendekkend. Blufpand vreest dat met deze verhoging de prijzen van voer, medicatie en andere input zullen stijgen. “We zijn bekend met dit fenomeen, dat als er een verhoging komt, dan worden de goederen en diensten duurder. Als er geen controle is, dan zal dit wederom gebeuren.”
De voorzitter legt uit dat met dit tarief de sector helemaal niet gestimuleerd zal worden en er nog meer melkboeren zullen zijn die gewoon zullen stoppen met dit werk, omdat zij niet meer uitkomen. “We zijn blij met de verhoging, maar helemaal niet content.”