De Russische politicus Boris Nadezjdin is door de kiescommissie uitgesloten van deelname aan de presidentsverkiezingen van volgende maand. De commissie heeft geconstateerd dat er te veel fouten zijn gevonden in de steunbetuigingen die Nadezjdin heeft verzameld.
Als uitdager van zittend president Vladimir Poetin maakte Nadezjdin sowieso weinig kans bij de verkiezingen. Poetin heeft het politieke landschap stevig in zijn greep, waarbij prominente oppositieleden de afgelopen jaren zijn vastgezet of naar het buitenland zijn gevlucht. Ondanks deze uitdagingen slaagde Nadezjdin er de afgelopen weken in om vele tienduizenden steunbetuigingen te verzamelen.
De 60-jarige oppositieleider laat weten zich niet bij de beslissing neer te leggen en heeft aangekondigd de uitkomst aan te vechten bij het hooggerechtshof. “Deelnemen aan de presidentsverkiezingen van 2024 is het belangrijkste politieke besluit in mijn leven; ik geef mijn doel niet op”, aldus de politicus op zijn Telegramkanaal. Hij overhandigde eind januari 105.000 handtekeningen aan de kiescommissie, vijfduizend meer dan nodig is om mee te mogen doen aan de verkiezingen. De kiescommissie heeft 60.000 handtekeningen gecontroleerd en verklaart dat ruim 9000 daarvan ongeldig zijn.
De politicus, die wil deelnemen met de liberale partij Burgerinitiatief, is de enige potentiële kandidaat die openlijk kritiek heeft geuit op de Russische invasie in Oekraïne. Nadezjdin riep op tot het beëindigen van de oorlog en beloofde politieke gevangenen vrij te laten als hij president zou worden. Ondanks de tegenslag blijft Boris Nadezjdin vastberaden om zijn politieke doelen na te streven en zijn visie op positieve verandering voort te zetten.
Volgens NOS Rusland-correspondent Geert Koerkamp is de essentie van de poging van Nadezjdin dat hij in ieder geval tienduizenden Russen de mogelijkheid heeft gegeven om hun mening kenbaar te maken, onder meer over het Russische optreden in Oekraïne. Het is in Rusland heel moeilijk geworden om je uit te spreken en met een handtekening voor Nadezjdin kon dat op een legale en veilige manier, althans, daar lijkt het nu op. Dat wordt gezien als het belangrijkste wat zijn campagne heeft bereikt.