Het is de minister van Grondbeleid en bosbeer bekend dat de burgerij door een tekort aan landmeters te kampen heeft met elke keer verlengen van de beschikking. Landelijk zijn er slechts 17 landmeters beschikbaar met gevolg van een druk op het verder behandelen van de beschikkingen die zij hebben uitgegeven, zegt Dinotha Vorswijk minister GBB gisteravond tijdens de regeringsraad persconferentie.
“Er is een specifieke landmeter wiens naam ik niet zal noemen, die voor de nodige frustraties zorgt. Wij kunnen helaas niet veel doen, omdat de landmeters niet werken voor GBB”, merkt Vorswijk op. Nadat burgers hun beschikking in handen krijgen moeten ze naar de landmeter gaan om deze verder af te handelen. Echter blijven de beschikkingen zo lang hangen bij de landmeters dat zij komen te vervallen. De burger is dan genoodzaakt om een verlenging aan te vragen. “Er zijn mensen die sinds 2022 hun beschikking hebben gekregen en meerdere keren hebben moeten verlengen. Sommige van de landmeters hebben door hun redelijke prijs meer klanten, maar kunnen vaak genoeg niet alle beschikken behandelen. Er zijn weer anderen die veel duurder zijn maar weinig klanten hebben”, legt Vorswijk uit.
Het ministerie gaat soms in onderhandeling met enkelen van ze om de prijzen te verlagen en in ruil daarvoor verwijzen zij 100 personen. Doordat er een tekort is aan landmeters gaat het probleem niet binnen de kortste keren opgelost kunnen worden. “Het beste wat we kunnen adviseren aan de mensen is om hun geld terug te vragen bij desbetreffende landmeter, we verlengen de beschikking en dan moet de persoon naar een andere landmeter op zoek”, stelt Vorswijk.
Voor wat betreft de achterstanden in de behandeling van grondaanvragen wordt er veel werk verricht. Echter moeten voor de aanvragen voor 2018 een systeem worden bedacht om deze te kunnen digitaliseren. De stukken die zijn ingediend bij deze aanvragen zijn vaak genoeg niet volledig en zijn slechts in hard copy. Met het digitaal te registreren van deze aanvragen hoopt het ministerie grondaanvragen die voor 2018 zijn ingediend op te pakken. Ook het fenomeen van dubbele uitgiften van grond is aangepakt door haar ministerie omdat er nu een nauwere samenwerking is met MI-GLIS, die duidelijk aangeeft als een grondaanvraag die is ingediend voor een specifiek deel, reeds is uitgegeven of niet.
Met betrekking tot grondconversie heeft de minister in totaal al SRD 90 miljoen aan staatsinkomen binnengehaald. Het streven voor dit jaar is gesteld op SRD 150 miljoen en zullen met deze middelen sociale projecten worden betaald.