Suriname mag in de komende maanden temperaturen rond de 40 graden Celsius verwachten. Dit zegt meteoroloog Rajkumar Nanda. Het hoofd van de Meteorologische Dienst Suriname zegt dat de droge tijd al begonnen is, maar het zal steeds warmer worden.
“Vooral in september en oktober kan het heel warm gaan worden.” Hij sluit niet uit dat er op bepaalde plekken tijdelijke regenbuien zullen ontstaan, maar het zal voornamelijk heel droog zijn. De temperatuur zal ook per gebied verschillen, want waar er veel bomen zijn en het genoeg waait, zal de temperatuur relatief laag zijn. Gebieden waar er weinig bomen zijn en het minder waait, zal het heel heet gaan worden. “We kunnen spreken van hittegolven.”
Nanda zegt dat na drie opeenvolgende La Niña jaren (natte jaren), we nu te maken krijgen met een El Niño jaar. “We kunnen ons dus opmaken voor een heel droog jaar.” Behalve in Suriname zijn er ook in andere Caribische landen hoge temperaturen genoteerd in de afgelopen weken.
Het in Barbados gevestigde Caribbean Climate Outlook Forum (CariCOF) zegt in zijn voorspelling voor de periode augustus tot oktober 2023 dat de samenvallende, ongewone warme Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan tegengestelde effecten hebben op de Caribische regenval en orkaanseizoen activiteit.
Hij zei voorlopig dat de recordwarme Atlantische Oceaan overheersend lijkt op veel van de eilanden, wat resulteert in beperkte droogtezorg, terwijl het potentieel voor overstromingen, plotselinge overstromingen en trapsgewijze gevaren hoog zal zijn als gevolg van overvloedige regenval.
Daarentegen zullen de Guyana’s vanaf half augustus overwegend droger en heter zijn. Volgens CariCOF zijn de neerslagtotalen van augustus tot oktober waarschijnlijk de gebruikelijke of hogere op de ABC-eilanden, de Bahama’s, de Grote Antillen en op de Benedenwindse Eilanden. Barbados, Belize, de Guyana’s, Trinidad en Tobago en de Bovenwindse Eilanden zullen daarentegen waarschijnlijk de gebruikelijke neerslaghoeveelheden of minder registreren.
Kijkend naar nacht- en dagtemperaturen tot oktober, zei Caribbean Climate Outlook Newsletter dat de temperaturen naar verwachting voor velen onaangenaam hoog zullen zijn, vooral omdat ze waarschijnlijk nog hoger zullen eindigen dan normaal tijdens de tweede helft van het jaarlijks hitteseizoen.
Bovendien zullen de luchtvochtigheid en de frequentie van hittegolven in augustus en september toenemen, waardoor de hittestress verder toeneemt in een hitteseizoen dat kan wedijveren met dat van de recordjaren 2010, 2016 en 2020.