Op maandag 17 maart 2025 is op het directoraat Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de Fit Gap Analyse training van start gegaan.
Deze training, verzorgd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), richt zich op de verbetering van de internationale markttoegang voor veterinaire producten. Twintig participanten nemen deel aan de sessies, die duren tot en met 21 maart.
Tijdens de training wordt onderzocht welke mogelijkheden Suriname momenteel heeft om dierlijke export uit te breiden, waar de interesse ligt en welke knelpunten aangepakt moeten worden. Suriname exporteert momenteel onder andere aquarium- en siervissen, vogels en exotische dieren. Volgens Vanessa Tjon Kwan Paw, vertegenwoordiger van de Vereniging van Dier-exporteurs SWEB, vindt de export van vissen plaats via de Europese Unie (EU), terwijl exotische dieren worden geëxporteerd naar landen als Thailand, Singapore, Koeweit en Dubai via de Verenigde Staten.
Op de eerste trainingsdag kwamen verschillende aspecten van veterinaire export aan bod, waaronder de definitie ervan, exportwensen, eisen van ontvangende landen, controleprocedures en de rol van bevoegde toezichthoudende autoriteiten. Ook werd aandacht besteed aan het SPS-verdrag en internationale standaarden die nodig zijn om risico’s voor volks- en diergezondheid te beperken.
Ontvangende landen stellen strikte eisen aan dierlijke export, variërend van informatievoorziening via vragenlijsten tot inspectiebezoeken. Deze eisen hebben betrekking op dierziektes, productiemethoden, verpakkingen, transport en de benodigde documentatie. De controles op naleving van deze eisen worden uitgevoerd door een bevoegde toezichthoudende autoriteit, ook wel Competent Authority (CA) genoemd. De CA is verantwoordelijk voor het afgeven van exportdocumenten en registraties, evenals het faciliteren van inspecties door buitenlandse autoriteiten.
Internationale standaarden spelen een cruciale rol bij het veiligstellen van de wereldwijde handel in dierlijke producten. De World Organisation for Animal Health (WOAH) ontwikkelt richtlijnen die bijdragen aan het verminderen van dierziekte-uitbraken, harmonisatie van wetgeving en eerlijke handelspraktijken.
De Fit Gap Analyse training wordt verzorgd door de senior inspecteurs dierenartsen Gitte Davids en Stephany van Altena – Streamer van de NVWA. Het doel is om Surinaamse exporteurs beter voor te bereiden op internationale markteisen en zo de handel in veterinaire producten te optimaliseren.