Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning heeft vanmorgen de tweede fase schuldherschikking met de Club van Parijs ondertekend. Het gaat hierbij om de herschikking van de stand per 1 januari 2025 van bilaterale en commerciële schulden met een staatsgarantie van enkele leden van de Club van Parijs.
Er is overeengekomen dat de uitstaande bilaterale schulden per 1 januari 2025 in 17 jaar worden afgelost met een aflossingsvrije periode van 4 jaar, terwijl schulden met een staatsgarantie worden afgelost in 12 jaar met een aflossingsvrije periode van 5 jaar. De rentevoeten op beide typen schulden mogen niet hoger zijn dan 3,59 procent en bij de bilaterale schulden mogen de rentevoeten niet hoger zijn dan de concessionele (lagere) rentevoeten van de oorspronkelijke leenovereenkomsten.
De vandaag getekende overeenkomst is een paraplu-overeenkomst. Dit betekent dat er met elk van de landen waarop de schulden betrekking hebben, namelijk Frankrijk, Italië, Israël en Nederland, er nog afzonderlijke bilaterale overeenkomsten moeten worden getekend. Met de ondertekening van de paraplu-overeenkomst zijn de condities en voorwaarden echter al bepaald.
De eerste fase van schuldherschikking met de Club van Parijs was getekend op 22 juni 2022. Het betrof hierbij de regeling van de betaling van achterstanden tot en met eind 2021 en de rente en aflossingen over de periode 2022-2024 van bovengenoemde schulden.
Bij deze tweede fase van herschikking is ook bepaald dat beide partijen wederom bij elkaar zullen komen om te kijken als betalingen versneld kunnen plaatsvinden, wanneer de staat de bondholders zal vergoeden voor hun schuldvermindering met de eerste betaling op de zogenaamde Value Recovery Instrument (VRI). Dit is overeengekomen om ervoor te zorgen dat alle crediteuren van de staat een gelijke behandeling krijgen bij herschikking.
Door de herschikking is er een beter aflossingsplan voor de staat Suriname afgesproken, om zo de druk van schuldenlastbetalingen op staatsbegroting in de komende jaren te verlichten. Hierdoor is wederom een belangrijke stap gezet om de financiële stabiliteit van ons land te waarborgen.
Voor de Club van Parijs tekende co-voorzitter William Roos. De schuldherschikking werd aan Surinaamse zijde voorbereid door het Bureau voor de Staatsschuld onder leiding van administrateur-generaal Malty Dwarkasing, met technische steun van de adviseurs Lazard en White & Case.