Aan weerszijde van de weg aan de Dr. Sophie Redmondstraat stonden sympathisanten van Desi Bouterse langs de weg. Voorgeleid door twee inheemse mannen, waarvan één met pijl en boog in de hand en één met de vlag van de NDP, werd de koets met de lijkkist van Bouterse vervoerd richting het crematorium.
Weduwe, Ingrid Bouterse-Waldring, begeleidde haar man op de koets vanaf OCER. Dat er grote belangstelling was voor de uitvaart van Bouterse was zaterdag duidelijk te merken aan het aantal mensen dat aanwezig was. “Chan moet durven, dit gaat hij nooit krijgen. Met zijn laatste besluiten heeft hij nog meer haat aangewakkerd bij de samenleving”, zegt ene Meredith verhit, terwijl ze gadeslaat hoe de stoet langskomt.
“Mo tjari mi leider go rust! Dit is een echte volksleider, Bouta ye gwe libi unu”, zegt Ivan, die zichzelf een ston futu NDPer noemt. Net als hij zijn er velen die in de stoet meelopen richting het crematorium om hun partijleider een waardig afscheid te geven. “We hebben bewezen dat unu lobi papa Bouta!”
Op de vraag of hij ook zal stemmen op de NDP volgens de opdracht, zegt hij dat hij dat verschuldigd is aan zijn partijleider en zo snel mogelijk de huidige regering weg moet stemmen. “Chan en kornuiten moeten weg! Want ze konden onze leider niet eens die grani geven, maar wij hebben hem dat wel gegeven. Volkseer zonder de staat”, zegt de NDPer vastbesloten.
Bouterse is voor velen van zijn aanhangers een sympathieke leider geweest in wie zij zichzelf konden terugvinden. “A man ben de gewoon”, zegt een NDPer. De boodschap uit de toespraken is volgens de NDPer duidelijk: stemmen op de partij tijdens de verkiezingen op 25 mei 2025. “Unu ow tjaring waka”. De drukte blijft aanzwellen richting de zaal van het crematorium. “We wani Bouta” wordt er gescandeerd op sommige momenten tijdens de stoet.
Dat hij door de rest van de wereld wordt gezien als een veroordeelde president, gaat niet op bij velen die geloven in zijn onschuld. Advocaat van Bouterse,Irvin Kanhai, zei ook tijdens zijn toespraak dat tijd en geschiedenis Bouterse zijn onschuld zullen bewijzen.
Ramon Abrahams, lid van de groep van 16 die de macht hadden tijdens het militair bewind in de jaren 80 in Suriname, zegt dat Bouterse de revolutie teweeg heeft gebracht en zijn visie heeft overgebracht aan het volk. Abrahams sprak over de verschillende verworvenheden van Bouterse. Hij stond stil bij de eerste verkiezingen na de coup van Bouterse.
In enkele woorden geeft Abrahams aan dat Bouterse de democratie heeft teruggebracht met het uitschrijven van de verkiezingen. “Hij had een uitzonderlijke gave om te denken wat goed is voor deze natie. Hij stond op het laatste moment klaar voor zijn kameraden. We brengen eer aan de man die samen met andere politieke partijen de tweede republiek vorm heeft weten te geven”, aldus Abrahams in zijn toespraak. Hij gaf duidelijk aan dat de politieke inmenging van Nederland niet de zuiverste intenties had voor de ontwikkeling van Suriname. “Bouterse was een nationale held die tot in de laatste dagen van zijn leven gevangenneming heeft voorkomen. Ze hebben hem nooit kunnen opsluiten”, aldus Abrahams.