Niet alle vaders komen in aanmerking voor het vaderschapsverlof, dat opgenomen is in de Wet Arbeidsbescherming Gezin.
Deze wet werd in 2019 aangenomen in het parlement, waarbij het zwangerschapsverlof voor de moeders uitgebreid werd van drie naar vier maanden en de vaders in aanmerking komen voor zeven tot acht dagen vaderschapsverlof. Dit geldt alleen voor werknemers in het bedrijfsleven en niet voor ambtenaren.
Het Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken publiceerde op 28 augustus 2019 een bericht met als titel: Vaders hebben recht op minimaal 7 tot 8 dagen Vaderschapsverlof. Dit bericht zorgt tot nu toe voor heel veel verwarring in de samenleving, waarbij een groot aantal ambtenaren Vaderschapsverlof aanvragen, maar niet kunnen krijgen. “Het vaderschapsverlof en de verruiming van het zwangerschapsverlof van drie naar vier maanden voor vrouwen is vooralsnog alleen geldig voor het bedrijfsleven”, zegt DNA-lid Patricia Etnel.
Etnel meent dat als de regering ook deze aanpassingen wil doorvoeren voor de ambtenaren, dan zal de Personeelswet aangepast moeten worden. “De Personeelswet is nog niet aangepast op deze aspecten.” De NPS’er weet niet of de regering, in deze het Ministerie van Binnenlandse Zaken, werk van zal maken om dit rond te krijgen.
Zij meent dat de minister wel tijd heeft om wetten aan te passen, zodat ambtenaren verplicht worden om zich te registeren. Etnel is van mening dat minister Bronto Somohardjo dan ook aandacht moet besteden aan dit aspect, waarbij ambtenaren ook in aanmerking kunnen komen voor vaderschapsverlof en een zwangerschapsverlof van vier maanden.