Er moet volgens DNA-parlementariër, Cedric van Samson beter controle worden uitgevoerd bij zowel kinderopvangtehuizen als opvanginstellingen voor seniorenburgers.
“We hebben een wet opvanginstellingen van 2014, het moet gewoon worden uitgevoerd zodat Sociale Zaken haar controlewerkzaamheden kan uitvoeren”, zegt van Samson. Tijdens de openbare vergadering in de Nationale Assemblee heeft van Samson aan de minister opheldering gevraagd over de situatie van ZON Thuiszorg aan de Marowijnestraat.
“Niet alleen deze case is belangrijk om mee te nemen. Sinds vorig jaar heb ik ook opheldering gevraagd over de kindertehuizen. Je kan niet gewoon zomaar kinderen ergens weg stoppen. Gewoon kunnen 4-5 mensen beginnen met een opvang en donaties krijgen, maar er vindt geen controle plaats”, zegt Van Samson.
Dit laat volgens de VHP-parlementariër ruimte voor andere zaken. “Over het algemeen moet Sociale Zaken hun controle gaan opvoeren op alle locaties waar mensen worden ondergebracht”, zegt Van Samson. Het overallbeeld dat er is, is dat het controlemechanisme dat er zou moeten zijn haar werk niet doet, ondanks er een wet is. Het ligt dan volgens van Samson niet aan de Nationale Assemblee. Hij geeft verder aan dat als zaken niet werken zoals het moet, de regering geen geld of subsidie moet geven aan zo een instelling. “We kunnen geen geld stoppen in een bodemloze put, want we willen zien waar het geld naar toe gaat.”
De wet Opvanginstellingen 2014 is onder de hamer van voormalige DNA-voorzitter, Jennifer Simons goedgekeurd. Echter, is er nooit invulling gegeven in het benoemen van de werkgroepen of commissies die erop moeten toe zien dat de wet werkelijk werkt. De minister van Sociale Zaken, Uraiqit Ramsaran, heeft al eerder uitspraken gedaan hierover. Zijn ministerie zou bezig zijn met het benoemen en zoeken van kandidaten die zouden zitten in de commissies. Wat de status is van de benoemingen is nog niet duidelijk.
Verschillende opvanginstellingen zijn de afgelopen periode in de media verschenen met tal van misstanden. Behalve de opvanginstellingen voor seniorenburgers, zijn kindertehuizen ook in de media belicht voor mishandelen van kinderen en mogelijk seksueel misbruik. De laatste opvanginstelling was toen Hoop voor Kinderen, waar het bestuur had getracht de directeur van de opvanginstelling te bedanken.
Echter kan het niet door de statuten van de stichting. Het bestuur heeft toen getracht via de minister van Sociale Zaken de directeur te stoppen om kinderen onder te brengen. In februari heeft de politie aangegeven dat zij het huis, waarin de kinderen toen waren ondergebracht, ontruimd hebben en zij ergens anders zijn geplaatst.