Een verdachte, Guido R., heeft een reeks luxe goederen aangeschaft door zijn slachtoffers te misleiden met valse overmakingsbewijzen onder het voorwendsel dat hij had betaald via bankoverschrijving.
Maandag heeft het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van vier jaar tegen hem geëist vanwege 11 aanklachten, waaronder valsheid in geschrifte, gebruik van valse documenten en oplichting. Mogelijk moet hij ook nog een oude voorwaardelijke straf van 20 maanden gaan uitzitten.
Guido R. creëerde een alter ego onder de verzonnen naam “Mitchel Uden” om zichzelf als een ander persoon voor te doen en zijn slachtoffers te misleiden. Onder de goederen bevonden zich waterscooters, auto’s, dure smartphones en een grote televisie.
In verschillende gevallen maakte hij eerst telefonisch contact met verkopers, waaronder autodealers en warenhuizen en deed hij bestellingen. Daarna stuurde hij vervalste overmakingsbewijzen om te bewijzen dat de betaling was voldaan. Vervolgens vertelde hij de verkoper dat het bestelde goed zou worden opgehaald door Mitchel Uden. Op de afgesproken dag en tijdstip kwam Guido R. dan zelf, uitgedost als deze fictieve persoon, om het goed op te halen. Zijn oplichtingspraktijken kwamen aan het licht toen de financiële afdeling van een bedrijf ontdekte dat de overmakingen nooit daadwerkelijk waren ontvangen, ondanks dat de goederen al enkele dagen eerder waren afgehaald. Bij navraag gaf Guido R. elke keer een andere smoes.
Bij een van de gevallen gebruikte Guido R. een vervalst overmakingsbewijs voor de aankoop van een waterscooter. Hoewel de verkoper het pas na volledige betaling van de koopsom en een servicebeurt wilde overhandigen, stond Guido R. erop het onmiddellijk te krijgen, omdat hij meteen wilde gaan varen. Ook in dit geval liet hij het goed ophalen door zijn alter ego. Hij beloofde het binnen twee dagen terug te brengen voor de service, maar kwam zijn belofte niet na. Toen de verkoper hem probeerde te bereiken, kreeg hij ontwijkende antwoorden. Enkele weken later werd de waterscooter aangetroffen bij een aanmeersteiger.
De verdachte gebruikte bij een van zijn ‘deals’ een auto van zijn moeder als onderpand voor een nog verschuldigd bedrag. Pas toen zijn moeder na enige tijd achter kwam waar haar vermiste auto stond en contact zocht met de handelaar, ontdekten beide dat Guido R. de autopapieren had vervalst.
Het politieonderzoek bracht aan het licht dat Guido R. een overmakingsbewijs van de VCB Bank had gedownload en vervalst om aan zijn behoefte aan luxe goederen te voldoen. Tijdens de rechtszitting liet de openbare aanklager weten dat Guido R. in 2022 al was veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Hij hanteerde toen ongeveer dezelfde werkwijze om zijn slachtoffers om de tuin te leiden. Hij werd toen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar, waarvan 20 maanden voorwaardelijk.
De verdachte heeft de aanklachten niet ontkend. Hij heeft integendeel toegegeven het overmakingsbewijs te hebben vervalst en op die manier verschillende slachtoffers te hebben gemaakt.
Omdat hij nu opnieuw in de fout is gegaan terwijl hij nog in zijn proeftijd zat, heeft de aanklager de rechter gevraagd om de voorwaardelijke straf in te trekken, zodat Guido R. de straf echt moet gaan uitzitten. De rechter heeft zich nog niet daarover uitgelaten, maar verwierp alvast een verzoek van de verdediging om Guido R. voorlopig in vrijheid te stellen.
De volgende behandeling van de zaak staat gepland voor mei.