De samenleving kan binnenkort opnieuw lastenverzwarende maatregelen verwachten, omdat de BTW-wet binnenkort gewijzigd zal worden. “Er zal een marginale verhoging zijn, die de samenleving nauwelijks zal voelen”, zei minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning donderdag in het parlement tijdens de eerste ronde van de behandeling van deze wet.
De bewindsman zei dat de invoering van deze wet niet correct is geweest en bepaalde fouten zijn gemaakt, waarbij er nog meer goederen belast moesten worden. “De heffingsbasis van de producten moet in plaats van 38 procent, 60 procent zijn.” Naar aanleiding wil de regering het nultarievenlijst verwijderen. Hierdoor zal op de goederen die op deze lijst stonden, nu wel BTW geïnd worden. Importeurs konden bij de import van goederen die op deze lijst stonden belastingteruggave aanvragen bij de Belastingdienst. Maar dat zal na de wijziging van de wet niet meer het geval zijn.
De regering wil ook de BTW op brandstof van 5 procent naar 10 procent brengen. Raghoebarsing gaf aan dat de samenleving ook van deze verhoging niets zal merken. Hij zei vervolgens dat de invoering van 10 procent BTW slechts 1.1 procent zal bijdragen aan het jaarlijkse inflatiepercentage, wat dit jaar rond de 40 procent zal liggen. “Voor de samenleving maakt dit wel weinig uit, want de inflatie is 40 procent en de armoede is toegenomen”, zei de bewindsman.
Stephen Tsang gaf aan dat een verhoging een verhoging is, al is dat maar 1 procent. “Begrijpt u niet dat de rek er al uit is?” Hij haalde verder aan dat als de BTW slechts voor 1.1 procent zal bijdragen aan het jaarlijkse inflatiepercentage, dan betekent dat niet dat er een verdere verhoging doorgevoerd moet worden door de regering. De verhoging van de brandstof BTW zorgde voor heel wat boze reacties bij assembleeleden.
Vooral Mahinder Jogi, Ebu Jones en Nisha Jhakrie vroegen aandacht voor de landbouwers die brandstof hard nodig hebben voor de productie. “Wat zal er gebeuren met de boeren die dagelijks hard moeten werken om rijst voor ons op tafel te zetten?”, vroeg Jogi aan de regering. Jhakrie en Jones vroegen ook aandacht van de regering over de padieprijs, want de pelmolenaars willen maximaal SRD 650 betalen voor een baal padie. “De kosten zijn veel hoger geweest. Hoe zullen de boeren dan uitkomen?”, vroeg Jhakrie.
Raghoebarsing gaf aan dat er geen BTW geheven zal worden op kunstmest, zaden, insecticiden en veevoer, maar toch was Jogi hier niet blij mee. Hij wil dat er ook geen BTW geheven wordt op tweedehandse machines, die landbouwers importeren om hun arealen te bewerken.