“Wij hebben geen problemen met het uitstel. Het kan in deze goed werken, omdat je dan de gelegenheid hebt de zaak beter voor te bereiden”, zegt Robby Berenstein, voorzitter van vakcentrale C-47.
Hij reageert op de bekendmaking van de regering waarin aangegeven wordt dat de invoering van de belasting toegevoegde waarde (btw) met zes maanden wordt uitgesteld.
Het Ministerie van Financiën en Planning geeft aan dat de ingangsdatum van de btw initieel 1 juli 2022 was, maar deze is nu gewijzigd naar 1 januari 2023.
Berenstein merkt op dat het btw-vraagstuk niet op zichzelf bekeken moet worden. Onlangs heeft C-47 een workshop gehouden samen met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). “Wat men ook zegt, btw gaat voor prijsverhogingen zorgen”, merkt de vakbondsman op.
De C-47 voorzitter zegt dat de vakbeweging het vraagstuk bekijkt vanuit het kader van het totale belastingregiem. Vervolgens wordt het verder bekeken vanuit het vraagstuk van de verhoogde prijzen en ook de reeds hoge belastingdruk als het gaat om de indirecte belastingen. “Het heeft dan direct verband met onze koopkracht.”
Tijdens de C-47 en VSB-workshop zijn er verschillende adviezen gegeven en voorstellen gedaan. Alle gegevens worden vervat in een document dat de komende week aangeboden wordt aan de regering. Een van de adviezen is dat de wet omzetbelasting (ob) omgezet moet worden naar btw. “Theoretisch gezien gaat omzetbelasting verdwijnen en komt daar btw voor in de plaats. Dit hoeft in eerste instantie niet voor prijsverhogingen te zorgen”, schetst Berenstein als voorbeeld.
Suriname is een van de landen waarbij de belastingdruk via de indirecte belastingen het hoogst is. Dit is in een presentatie naar voren gebracht door een deskundige tijdens de workshop. “Voor ons is het een heel kader aan belastingmaatregelen, die bekeken moeten worden in dat hele btw-vraagstuk”, stelt Berenstein.
Er is geen ontkomen aan om gelijk in ogenschouw te nemen de loonbelasting. Berenstein zegt dat er al jaren wordt geprobeerd om dat deel dat te maken heeft met schijven en tarieven van de loonbelasting structureel te wijzigen. “Hiermee wordt bedoeld dat we bij wet vastleggen dat de schijven periodiek worden aangepast met de inflatie, zodat je koopkracht niet wordt opgevreten door de belasting”, stelt Berenstein.
Berenstein merkt verder op dat het bedrijfsleven ook zijn eigen vraagstukken heeft met betrekking tot btw en ook een eigen kijk op de situatie heeft. Hij houdt wel rekening met het feit dat er tussen diensten ook btw gaat worden geheven. “En dat gaat zeker in de prijzen worden meegenomen. Hoe gaan we daarmee om?” vraagt Berenstein.
De vakbondsleider zegt dat alle belanghebbende partijen bijelkaar moeten komen om een goed en compleet wetsproduct te maken en in te dienen. “Er staat een scala aan vraagstukken voor de komende zes maanden voor deze wet uitgevoerd kan worden. En we hopen echt dat we een oplossing voor kunnen vinden”, aldus Berenstein.