“Er komen nu geluiden binnen via de directies van de verschillende ziekenhuizen dat enkele zorgwerkers, die vetrokken waren, na ongeveer 2 jaren terug willen naar Suriname vanwege het uitblijven van de verwachtingen die toen werden gecreëerd door de wervingsinstanties”, zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid dinsdag in het parlement.
De Volksgezondheid minister zei dat deze informatie hard is en geverifieerd kan worden met de verpleegkundige directies van de ziekenhuizen. Desondanks blijft er nog gespecialiseerd zorgpersoneel vertrekken naar het buitenland. Vooral gespecialiseerd personeel van de Intensive Care (IC), Neonatale Intensive Care Unit, Nierdialyse en andere belangrijke afdelingen trekken weg. “Er worden incentives gecreëerd om de mensen te behouden, zoals de overbruggingstoelage, die per januari 2024 verhoogd is van SRD 2500 naar SRD 3500.” De regering probeert deze mensen ook op een ander manier te belonen, zoals het geven van percelen.
De bewindsman haalden verder aan dat op dit moment er zeven lopende opleidingen zijn bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waarbij aan 219 studenten cursussen en trainingen verzorgd worden in gespecialiseerde opleidingen zoals: het werken in de Operatiekamer, IC, Nierdialyse, Kinderverpleegkunde, Spoedeisende Hulp en Radiotherapie. “Er wordt hard gewerkt aan opleiden van mensen, maar we zijn onderhevig aan braindrain. We gaan door met opleiden.”
Ramadhin zegt verder dat het een wereldfenomeen is dat zorgpersoneel van low income landen vertrekt naar het buitenland. Dit kan voorkomen worden door bilaterale gesprekken te voeren en het personeel ook beter te waarderen. Het is nu belangrijk voor het ministerie om continu in overleg te zijn met de directies van de ziekenhuizen, zodat de toelages op tijd uitgekeerd kunnen worden of zelfs verhoogd kunnen worden.
De minister is van mening dat het zorgpersoneel in Suriname goed gewaardeerd wordt. Volgens een overzicht van het grootste ziekenhuis in Suriname, krijgt het zorgpersoneel primaire en secundaire voorzieningen die veel beter zijn die van de landsdienaren. Bij de primaire voorziening is er sprake van drie bezoldigingen conform fiso, waarnemingstoelage en vakantietoelage, terwijl het personeel recht heeft op maar liefst 52 secundaire voorzieningen.
“Het verschilt natuurlijk van ziekhuis tot ziekenhuis, maar ik heb gekeken naar het grootste ziekenhuis. Het zorgpersoneel wordt wel goed gewaardeerd en dit is een verworvenheid van de vakbeweging, bonden en directies.” Ramadhin meent dat er werk is aan de winkel, want er moet nagegaan worden waarom de mensen ontevreden zijn. “Gaat het dan om financiële zaken of zijn er andere zaken?”