De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft kritische kanttekeningen voor het interventieplan van de regering. Dit plan dat tijdens de laatst gehouden persconferentie van de regering is voorgehouden heeft een tal van maatregelen die bestemd zijn om de op hol geslagen koers te stabiliseren.
“De VES is geen voorstander van het treffen van ad-hocmaatregelen om een structureel economische crisis op te lossen. Toch is het goed om kanttekeningen te plaatsen bij de aangekondigde kanttekeningen”, merkt de VES op in economistenblad, Inzicht. Er zijn in totaal 13 maatregelen aangekondigd door de regering die over een periode van 3 maanden (november- februari) uitgevoerd moet worden door de regering en heeft een kapitaalbehoefte van USD 24-29 miljoen per maand. Deze gelden zijn bestemd voor de importen van brandstof, basisgoederen en medicamenten.
Een van de acties die zijn ondernomen door de regering is het installeren van een presidentieel platform om de ‘zwevende koers tot het verleden te doen behoren en de reële koers vast te stellen is naar zeggen van de VES een loze politieke belofte, gekeken naar de ernst van de economische crisis waarvan de verbetering nog niet in zicht is. Het toepassen van bestaande retentiemaatregelen is ook een van de zaken opgenomen in het interventieplan. Zeker 35 procent van de retentiegelden moeten worden gebruikt voor essentiële importen zoals brandstof en medicamenten en worden exporteurs aangeschreven om 35 procent te storten. Echter, zegt de VES dat de retentieregeling voor alle exporten ondoordacht is en geen rekening houdt met de kostenstructuur van de afzonderlijke (sub)sectoren.
Het voortzetten van de gesprekken met IMF voor meer ruimte, aanpak illegale wisselkantoren en uitgeven van Centrale Bank Certificaten zijn enkele van de andere maatregelen die zijn aangekondigd door de regering. “De voorgestelde maatregelen zijn grotendeels reeds bestaande maatregelen aangevuld met daadwerkelijke toepassing en wat losse voornemens en is derhalve allesbehalve een coherent interventieplan”, zegt de VES. In het platform ontbreken de exporteurs. “Juist de groepen die moet zorg dragen voor het binnendragen en afdragen van valuta.”
Ongebreidelde uitgaven
De ongebreidelde uitgaven van de regering dragen volgens de VES zonder meer bij aan de stijging van de wisselkoers. “Dit zal zonder het begrotingstekort van de overheid te verkleinen, dweilen zijn met de kraan open als dit niet wordt aangepakt en zal de koers niet beteugeld kunnen worden”, zegt de vereniging. Ook het OMO-beleid van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) werkt niet. Dit zou de moederbank volgens de VES moeten doorgeven aan het IMF om dat de OMO in de huidige omstandigheid van Suriname als kleine en open economie niet blijkt te werken. “Het niet doorwerken op de rentestand van de deelnemende banken is al langer dan 1 jaar bekend. Door niet tijdig bij te sturen heeft de CBvS de deelnemende banken met bijkans SRD 2 miljard verrijkt en de creativiteit bij de banken overbodig gemaakt.”
Weinig structureels
Er zijn volgens de VES in het pakket van interventiemaatregelen van de regering ook geen specifieke maatregelen om de private productie en export te stimuleren en zal de crisis slechts verlengd worden, naar inziens van de vereniging. Tot slot zegt de VES ook dat er weinig structureels is in de genoemde maatregelen terug te vinden en dat hierdoor de stabilisatie van de wisselkoers niet zal worden gerealiseerd.