“Ik wil met een schone lijst de verkiezingen ingaan,” zegt VHP-voorzitter en president Chandrikapersad Santokhi in gesprek met journalisten. Dit deed hij kort nadat de partij zondag haar kandidatenlijst voor De Nationale Assemblée (DNA) had gepresenteerd.
Santokhi geeft aan dat de VHP gebruik heeft gemaakt van haar politieconnecties om kandidaten te screenen. “Dit onderzoek loopt nog,” aldus de partijvoorzitter. Het besluit om een achtergrondonderzoek uit te voeren volgt nadat in de media breed werd uitgemeten dat een aspirant-kandidaat van de VHP een strafblad heeft.
Vorige week ontstond er kritiek op Arnold Boekoeroe, een aspirant-kandidaat van de VHP, die achteraf veroordeeld bleek te zijn tot acht jaar gevangenisstraf in Frankrijk wegens drugshandel. Volgens Santokhi had de partij dit niet kunnen voorkomen. “We hebben toegang tot justitiële bronnen in Suriname, maar niet in het buitenland. Het is bovendien niet de taak van politieke partijen om zulke zaken zelf uit te zoeken,” stelt hij. De partij moet erop kunnen vertrouwen dat kandidaten eerlijk zijn over eventuele veroordelingen of politiecontacten.
Boekoeroe, ook bekend als Kadensie, heeft inmiddels aangegeven zich terug te trekken. Binnen de partijstructuren is hierover gesproken. “Ik vind het jammer dat Kadensie een veroordeling op zijn naam heeft, want ik zag hem als een goede kandidaat. Hij is een strijder en zet zich actief in op het veld. We gaan komende week opnieuw met hem in gesprek om te kijken hoe we hem elders kunnen inzetten,” aldus Santokhi.
De VHP-voorzitter benadrukt dat de normen en waarden voor kandidaten verder aangescherpt moeten worden. “Er is een initiatiefwet ingediend bij DNA, maar die is nog niet behandeld. We gaan de normen verscherpen om dergelijke kwesties in de toekomst te voorkomen,” zegt hij.
Kadensie zou oorspronkelijk als lijstduwer op de 51ste plek staan, maar heeft zich teruggetrokken. In zijn plaats schuift de VHP Regillio Talea naar voren. Ook rondom Talea lijkt echter enige onduidelijkheid te bestaan. In 2013 werd hij gezocht door de politie vanwege mogelijke betrokkenheid bij oplichting, maar hij meldde zich destijds vrijwillig met zijn raadsman. Het is nog onduidelijk of hij daadwerkelijk een veroordeling op zijn naam heeft staan.