Drie organisaties hebben De Nationale Assemblée (DNA) opgeroepen om vóór het einde van de huidige zittingstermijn de Grondwet aan te passen, zodat de rechten van Inheemse en Tribale Volken wettelijk worden verankerd.
De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), KAMPOS en de Vereniging van Saramakaanse Gezagdragers (VSG) hebben gezamenlijk een petitie ingediend bij het parlement. In het document doen zij een dringend beroep op De Nationale Assemblée om de Grondwet te wijzigen, zodat de collectieve rechten van Inheemse en Tribale Volken worden opgenomen en hun erkenning als oorspronkelijke bewoners van Suriname grondwettelijk wordt vastgelegd.
De petitie werd namens de drie organisaties voorgelezen door Cylene France. De indiening komt op een moment waarop er sprake is van een politieke impasse rond de Nota van Wijzigingen op de concept-Raamwet Collectieve Rechten, die op 21 februari 2025 door de regering Santokhi–Brunswijk werd aangeboden. Deze nota wordt breed afgewezen door zowel Inheemse en tribale gemeenschappen als politieke partijen en andere betrokkenen, omdat het volgens hen onvoldoende rekening houdt met hun rechten en belangen.
Gebaseerd op voorstel uit 2019
Het alternatieve voorstel dat de drie organisaties via de petitie indienen, bouwt voort op de bestaande ontwerp-Grondwetswijziging uit 2019, met enkele belangrijke aanpassingen. Volgens de initiatiefnemers biedt het voorstel een evenwicht tussen historische rechtvaardigheid, economische stabiliteit en politieke verantwoordelijkheid. Daarbij zou het niet alleen tegemoetkomen aan de rechten van de gemeenschappen zelf, maar ook bijdragen aan de rechtszekerheid van investeerders en andere belanghebbenden.
Internationaal recht als basis
Het voorstel is in lijn met internationale verdragen en jurisprudentie op het gebied van de rechten van Inheemse Volken. De grondwettelijke erkenning moet volgens de indieners dienen als een onomkeerbare stap richting structureel respect en bescherming van het Surinaamse Inheemse en Tribale erfgoed. Tegelijkertijd moet de nadere wettelijke uitwerking zorgen voor de nodige flexibiliteit en inclusiviteit bij de toepassing ervan. De indieners hopen dat De Nationale Assemblée nog voor het einde van de zittingstermijn de politieke wil toont om deze stap te zetten.