‘Jai Sranan!’ roepen de figuranten gekleed als Ramayan karikaturen, terwijl ze in de laadbak van een truck staan. Achter hen rijden Ram en Sita in stijl, in een cabriolet wagen, binnen.
Met alle toeters en bellen maakte de praalwagen duidelijk dat ze eindelijk zijn gearriveerd. Een tractor omgebouwd tot de eerste schip met immigranten, de Lalla Rookh, was ook deel van de optocht. Figuranten gekleed in een doti en sarree stonden trots te wuiven naar de menigte. Ook aanwezig was de kolonisator, compleet in pak en typsiche snor geplakt. “Ik moet de bakra voorstellen, Na mi tjari deng wroko man nanga boto”, vertelt de kolonisator. Een vliegende Hanuman werd voorzichtig omhoog gehesen door een hijskraan en ‘vloog’ ook langs het paleis.
In het kader van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie heeft de Culturele Unie Suriname een optocht georganiseerd. De route was zodanig uitgestippeld dat de caravan rond 17:00 al dicht bij hun eindbestemming was, het Onafhankelijkheidsplein. De tocht heeft gereden langs Magenta, Welgedacht A, Indira Ghandiweg, Latour, Pandit Paltan Tewarieweg, Industrie weg en via het Van ‘t Hogerhuystraat de stad in.
De praalwagen tocht is duidelijk geslaagd. “Het was het wachten waard”, zegt iemand uit het publiek. Behalve de Ramayan figuren, waren er ook bikers van de verschillende bikerclubs aanwezig en ook de Zundapp Club Suriname was met enkele rijders aanwezig. De stoet reeds langs het paleis, waar president Chandrikapersad Santokhi samen met de president van India, Droupadi Murmu, de festiviteiten gadeslaan. In de verschillende praalwagens hebben enkele bands zoals The Juniors een korte bijdrage geleverd. Ook een korte traditionele dansoptreden werd opgevoerd voor de staatshoofden.
In de stad leek er een klein oponthoud door wat organisatorische zaken, maar dat mocht de pret niet wegnemen en hebben de toeschouwers flink gebruikgemaakt van de gelegenheid om foto’s te maken. “Er waren enkele kleine miscommunicaties, maar we hebben het zo snel als mogelijk opgelost”, zegt een van de coördinatoren van de tocht.
Behalve culturele optredens heeft de Landbouw Coöperatie Kwatta en omstreken ook meegedaan en hebben hun truck versierd met verschillende landbouwproducten. “Het is ook een bijzonder moment voor ons en hebben daarom meegedaan met deze optocht. Het is mooi om te zien dat niet alleen de Hindoestanen deze dag gedenken, maar de totale samenleving. Dit zien wij ook binnen de landbouw, want landbouwen is voor eenieder”, zeggen de heren van de landbouwcoöperatie.