Ashween Agnoe is voorlopig vrij, dat is het besluit van de rechter vandaag. Robert van Trikt, Faranaaz Alibaks-Hausil, Ginmardo Kromosoeto en Ashween Angnoe zijn in hoger beroep gegaan en verzoeken om vrijlating. Alle verdachten hebben aangegeven niet eens te zijn met het vonnis dat is uitgesproken in januari.
De rechter besloot de hechtenis van Angnoe voorlopig op te heffen, omdat hij al tweederde deel van zijn straf heeft uitgezeten. De zaak zal in hoger beroep verder worden behandeld. Van Trikt en Kromosoeto blijven voorlopig nog aangehouden. De strafrechter gaf aan dat er nog steeds ernstige bezwaren overeind staan.
Van Trikt, voormalig governor van de Centrale Bank van Suriname, was in januari dit jaar veroordeeld tot 8 jaar celstraf met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Ook was er een boete van SRD 600.000,-. Van Trikt heeft zich schuldig gemaakt aan overtreding van de Anti-corruptiewet, medepleging aan money laundry, verduistering, valsheid in geschrifte en vervalsing van bescheiden door ambtenaren. Ook zijn toenmalige zakenpartner Ashween Angnoe, werd veroordeeld en kreeg een celstraf van 4 jaar opgelegd en SRD 150.000,- boete. Verder moest Agnoe de staat een bedrag van Euro 625.000 terugbetalen.
Faranaaz Hausil zit sinds juli niet meer vast. Haar zaak zal ook in hoger beroep worden beslecht. Hausil heeft tijdens het proces steeds aangegeven onschuldig te zijn. De gewezen CBvS-topper werd op 31 januari 2022 veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor overtreding van artikel 13 lid 1a van de Anti-corruptiewet. In februari 2022 tekende ze samen met Van Trik, Angnoe en voormalig directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), Ginmardo Kromosoeto, hoger beroep aan tegen haar vonnis.
Kromosoeto is in januari door de rechter veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. De ex-SPSB-bankdirecteur maakte zich volgens de rechter schuldig aan overtreding van de Bankwet, deelname aan een criminele organisatie, overtreding van de Anti-corruptiewet en medepleging van ambtsverduistering. De bankier heeft misbruik gemaakt van zijn kennis en positie en door deze handelingen heeft de samenleving nu te lijden, concludeerde de kantonrechter.