In een opmerkelijke rechtszaak heeft de voormalige premier van Pakistan, Imran Khan, een gevangenisstraf van tien jaar opgelegd gekregen wegens het lekken van staatsgeheimen.
Deze veroordeling werpt een schaduw over de aanstaande verkiezingen in Pakistan, waar Khan vanwege zijn opsluiting niet aan zal deelnemen en bovendien voor vijf jaar is uitgesloten van politieke activiteiten. Imran Khan, ooit een bekende cricketspeler, kwam in 2018 aan de macht. Bijna twee jaar geleden, in april 2022, werd hij afgezet door een motie van wantrouwen in het parlement.
De veroordelingen betreffen niet alleen Khan, maar ook voormalige minister van Buitenlandse Zaken Shah Mahmood Qureshi, die eveneens tien jaar celstraf heeft gekregen. De timing van deze uitspraak, slechts een week voor de verkiezingen, voedt speculaties over politieke motieven.
Imran Khan wordt verantwoordelijk gehouden voor het lekken van een geheim document, naar verluidt de communicatie tussen de Pakistaanse ambassadeur in de VS en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Islamabad. Het document suggereert dat Amerikaanse diplomaten hun ongenoegen uitten over Khans bezoek aan Moskou en bereid waren dit hem “te vergeven” als hij zou worden weggestemd in een motie van wantrouwen. Het bezoek aan Rusland vond kort voor de Russische invasie in Oekraïne in 2022 plaats.
Khan beweert dat het document bewijs is van een samenzwering tussen het Pakistaans leger en de Amerikaanse regering, gericht op zijn afzetting als premier vanwege zijn toenadering tot Rusland.
Naast deze aanklacht is Khan eerder veroordeeld tot drie jaar cel wegens corruptie. Hij wordt beschuldigd van het doorverkopen van staatsgeschenken, waaronder dure horloges, met aanzienlijke winst. Khan ontkent deze beschuldigingen en de zaak is momenteel in hoger beroep. Er lopen nog tientallen andere juridische procedures tegen de voormalige premier.
De arrestatie van Khan vorig jaar leidde tot gewelddadige protesten in Pakistan. Sindsdien heeft de regering streng opgetreden tegen zijn aanhangers en zijn politieke partij, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI). De recente veroordeling werpt niet alleen vragen op over de rechtsgang, maar heeft ook politieke implicaties voor de toekomst van Pakistan.