Surinaamse bedrijven onder leiding van vrouwen groeien sneller dan hun mannelijke tegenhangers, ondanks dat ze nog uitdagingen ervaren bij export. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het SURGE MEL-team onder 239 bedrijven uit de eerste drie cohorten van het SURGE Programma.
Uit de analyse van verkoopgegevens en interviews komt naar voren dat vrouwelijke ondernemers tussen 2023 en 2024 gemiddeld een omzetgroei van 21% realiseerden, tegenover 12% bij bedrijven geleid door mannen. Opmerkelijk is ook dat vrouwelijke ondernemers gemiddeld $19.804 investeerden in 2024 – aanzienlijk meer dan de $2.370 van hun mannelijke collega’s.
Daarnaast blijken door vrouwen geleide bedrijven grotere werkgevers te zijn: zij telden gemiddeld 283 werknemers, tegenover 101 bij door mannen geleide ondernemingen. Deze cijfers onderstrepen het toenemende economische belang van vrouwelijke ondernemers in Suriname.
Diepgaand vervolgonderzoek
De bevindingen leidden tot een verzoek aan het Monitoring, Evaluatie en Leren (MEL)-team om verder onderzoek te doen naar de onderliggende factoren achter deze groeitrend. Centrale onderzoeksvraag: welke sleutelfactoren zorgen ervoor dat door vrouwen geleide bedrijven sneller groeien?
Volgens de onderzoekers spelen bedrijfsondersteunende programma’s van de overheid en NGO’s, gericht op vrouwelijke ondernemers, een grote rol. Deze steun stelt vrouwen in staat om sneller en meer te investeren, wat bijdraagt aan hun voorsprong in binnenlandse groei.
Focus op lokale markt, export blijft achter
Hoewel vrouwen in het mkb-segment sterke groei vertonen op de binnenlandse markt, blijven hun exportcijfers achter. Uit interviews blijkt dat veel vrouwelijke ondernemers zich momenteel concentreren op het bedienen van de binnenlandse vraag, maar wel plannen hebben om op termijn ook internationaal actief te worden.
Vrouwelijke ondernemers blijken bovendien actiever in marketing, wat hun zichtbaarheid en verkoop in Suriname versterkt. Sectoraal gezien zijn ze vooral actief in de voedselverwerking, terwijl mannelijke ondernemers zich vaker richten op agrarische productie. Dit verschil beïnvloedt ook hun verdienmodellen en groeipotentieel.
Kansen voor beleid en vervolgprogramma
Met het doel om minimaal 40% vrouwelijke deelnemers in het SURGE Programma te betrekken, is deze mijlpaal ruimschoots behaald. De vraag rijst dan ook of de tijd rijp is voor een speciaal SURGE Vrouwen Programma, gericht op het versnellen van exportcapaciteit en sectorale diversificatie voor vrouwelijke ondernemers.
De studie onderstreept dat hoewel mannelijke ondernemers momenteel de hoogste absolute verkoopcijfers halen, vrouwelijke ondernemers het tempo van de toekomst bepalen – met meer investeringen, personeel en groeikracht.