De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) spreekt haar zorgen uit over de voorgenomen invoering van het Nieuw Burgerlijk Wetboek per 1 juli 2025 en roept de regering op tot institutionele versterking en een gefaseerde implementatie.
In reactie op het schrijven van president Chandrikapersad Santokhi d.d. 30 april 2025, waarin het verzoek van de VSB tot uitstel van de invoering van het Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW) werd afgewezen, benadrukt de belangenorganisatie dat succesvolle implementatie van deze ingrijpende wetgeving slechts mogelijk is met een zorgvuldige, gefaseerde aanpak.
Hoewel de VSB het waardeert dat het belang van dialoog met stakeholders door de president wordt onderstreept, betreurt de organisatie dat de suggestie voor een gefaseerde invoering van het wetboek geen gehoor heeft gevonden. Volgens de VSB is het cruciaal dat niet alleen de wetgeving zelf op orde is, maar dat ook de uitvoerende en toezichthoudende instituten voldoende voorbereid zijn op hun taak.
Structurele risico’s bij overhaaste invoering
De VSB stelt dat het bedrijfsleven in toenemende mate zijn verantwoordelijkheid neemt, maar dat het vertrouwen in de capaciteit van instituten zoals de Kamer van Koophandel, het Ministerie van Justitie en Politie en de rechterlijke macht onvoldoende is om de wet effectief te implementeren. “Zonder garanties op tijdige en adequate handhaving wordt het rechtsgevoel in de samenleving ondermijnd”, aldus de organisatie.
Er wordt gewezen op eerdere voorbeelden waarbij wetgeving is ingevoerd zonder dat de noodzakelijke randvoorwaarden waren ingevuld. “Dit leidt keer op keer tot rechtsonzekerheid, onnodige belasting van de rechterlijke macht en frustratie bij rechtzoekenden,” stelt de VSB.
Lessen uit Nederland
De VSB stelt voor om te leren van de Nederlandse invoering van het Nieuw BW, dat eveneens als basis heeft gediend voor het Surinaamse wetboek. “Nederland heeft tientallen jaren uitgetrokken voor invoering en implementatie. Waarom zouden wij niet gebruikmaken van hun expertise?” aldus de VSB, die pleit voor samenwerking met Nederlandse deskundigen en het benutten van bestaande kennis en ervaring.
Oproep aan de regering
De VSB doet een dringend beroep op de regering om:
– uitvoerende en toezichthoudende organen institutioneel te versterken;
– een heldere roadmap op te stellen met mijlpalen en evaluatiemomenten;
– duidelijke toelichtingen te verschaffen aan ondernemers, juristen en burgers;
– en rechtszekerheid te waarborgen via transparante communicatie en toegankelijke rechtsbijstand.
De organisatie benadrukt haar bereidheid om constructief samen te werken met de overheid, juridische beroepsgroepen en maatschappelijke partners. “Maar die bereidheid moet wel gepaard gaan met reële voorwaarden voor een succesvolle uitvoering”, aldus de VSB. “De samenleving verdient niets minder.”