De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) uit scherpe kritiek op het aanbestedingsbeleid van de overheid, nadat de rechter voor de tweede keer binnen een week verdere stappen in een aanbestedingsproces heeft verboden.
De VSB noemt het herhaalde ingrijpen van de rechter geen op zichzelf staand incident, maar een duidelijk signaal dat het huidige aanbestedingsbeleid structureel tekortschiet. Volgens de organisatie ontbreekt het aan transparantie, rechtszekerheid en bestuurlijke zorgvuldigheid, essentiële pijlers voor vertrouwen in het systeem.
Als grootste opdrachtgever van infrastructurele werken, rust er volgens de VSB een bijzondere verantwoordelijkheid op de overheid om eerlijke en open aanbestedingsprocedures te garanderen. “Een level playing field, is essentieel voor het bedrijfsleven. Zolang dat ontbreekt, lopen projecten risico op vertraging of stilstand, en worden publieke middelen inefficiënt ingezet”, aldus de belangenorganisatie.
De VSB waarschuwt dat het vertrouwen van zowel lokale als internationale investeerders ernstig wordt ondermijnd door het huidige beleid. “Goed voorbereide bedrijven dreigen af te haken. In een tijd waarin duurzame ontwikkeling van cruciaal belang is, kunnen we ons zulke vertragingen niet veroorloven”.
Daarom pleit de organisatie voor een fundamentele koerswijziging. Ze roept de overheid op tot het instellen van duidelijke spelregels, transparante procedures en het afleggen van verantwoording wanneer zaken mislopen. Zolang die voorwaarden niet zijn gewaarborgd, zullen rechtszaken en stagnatie het investeringsklimaat blijven schaden.
De VSB benadrukt open te staan voor dialoog en samenwerking met de overheid, maar alleen wanneer er sprake is van wederzijds respect en een concrete bereidheid tot hervorming. “Suriname verdient een toekomstbestendig aanbestedingsbeleid dat vertrouwen herstelt en ruimte biedt aan kwaliteit, innovatie en eerlijke concurrentie”.