“Verschillende ondernemers hebben een betalingsachterstand van enkele maanden en dreigen het werk weer stop te zetten”, zo zegt onderdirecteur Jason Gummels van het Directoraat Afvalbeheer van het ministerie van Openbare Werken over de vuilophaal ondernemers.
In Para is vuilophaal de laatste dagen gestagneerd omdat de ondernemer niet uitbetaald is. Hierdoor protesteerden een aantal bewoners van het district vrijdagmiddag, daarbij werd de John F. Kennedyweg gebarricadeerd. Volgens Gummels is het geld nog steeds niet vrijgemaakt door het Ministerie van Financiën en Planning, waardoor heel wat ondernemers een achterstand hebben. “Sommige hebben een achterstand van twee maanden, anderen weer van vijf maanden. Het verschilt per ondernemer.” Hij meent dat vanwege de fragiele economische situatie het geld niet op tijd vrijgemaakt kan worden door Financiën en er prioriteiten gesteld moeten worden.
De onderdirecteur meent dat bepaalde projecten stopgezet moeten worden om de vuilophaal, dat een prioriteit is, te kunnen garanderen. Hij haalt verder aan dat vuilophaal geprivatiseerd moet worden, waarbij de samenleving voor deze dienst moet betalen. “Vuilophaal is geheel gratis, maar toch klagen mensen als er een dag het vuil niet wordt opgehaald. Vuilophaal kost de staat jaarlijks ruim SRD 400 miljoen, wat heel veel geld is. Als de samenleving een handje mee helpt, al is het niet veel, dan kan de vuilophaal gegarandeerd worden.”
Hij begrijpt de situatie van de vuilophalers wel, want de voertuigen moeten onderhouden worden. Er moet ook getankt worden en de werknemers moeten uitbetaald worden. De grotere ondernemers hebben ook graafmachines, ook die werken op brandstof en moeten onderhouden worden. Hij hoopt dat de acties uitblijven herhaalt aan dat er een duurzame oplossing voor dit probleem is, namelijk omdeze sector te privatiseren.