De tot 20 jaar cel veroordeelde ex-president Desi Bouterse houdt zich mogelijk schuil in Suriname. Dat zeggen speculanten op social media. Hij poseert in een camouflagepak op een foto die sinds woensdag viraal gaat. De foto is genomen in een bosrijk gebied, dat volgens kenners vrijwel zeker in Suriname ligt. De exacte locatie en het tijdstip van de foto zijn echter niet duidelijk. Of het recent is is niet duidelijk te halen uit de foto.
Bouterse verdween in januari dit jaar van de radar, enkele weken na zijn veroordeling in hoger beroep door het Hof van Justitie voor de moord op 15 mannen in december 1982 in Fort Zeelandia. Hij was niet aanwezig bij de uitspraak, en de rechtbank gelastte bij het vonnis onmiddellijke gevangenneming. Zijn advocaat liet daarna weten dat er onderhandelingen gaande waren met de autoriteiten om te voorkomen dat de voormalige president, vanwege zijn fragiele gezondheid, in een strafinrichting zou belanden.
Er werd zelfs een speciale strafcel gebouwd op het terrein van het Militair Ziekenhuis in Paramaribo, met de bedoeling dat Bouterse daar zou worden ondergebracht, zodat hij de nodige medische zorg kon krijgen. Het Openbaar Ministerie, kennelijk niet onder de indruk van deze vermeende speciale behandeling, riep de veroordeelde op zich op 12 januari te melden voor het uitzitten van zijn straf. Zijn medeveroordeelden Ernst Gefferie, Stephanus Dendoe, Benny Brondenstein en Iwan Dijksteel, die elk 15 jaar cel moeten uitzitten, kregen dezelfde oproep. Dendoe en Brondenstein meldden zich aan en zitten hun straf thans uit. Bouterse en Dijksteel verdwenen echter spoorloos. Ze werden ook niet thuis aangetroffen door speciale troepen die op onderzoek uitgingen.
Na zijn verdwijning is er druk gespeculeerd dat hij zich zou hebben gevoegd bij oude militaire vrienden in Venezuela of Cuba. Desondanks doken er regelmatig geruchten op dat hij hier en daar in het binnenland was gesignaleerd. Daags nadat de politie op zijn adres in Paramaribo Noord misgreep, verscheen er al een foto en een video van enkele seconden online. Ook die beelden waren in een bos gemaakt. Er werd toen echter gespeculeerd dat ze mogelijk waren gemaakt voordat hij was gevlucht. De nieuwe foto toont een Bouterse die fysiek minder fit lijkt dan ten tijde van zijn verdwijning 7 maanden geleden. Bovendien lijkt hij te steunen op een tak die hij mogelijk als staf gebruikt. De foto is een selfie, genomen door een veel jongere man, wiens identiteit vooralsnog onbekend is. Bouterse kijkt vanaf ongeveer 3 meter op de achtergrond in de richting van de camera.
Verschillende aanhangers van Bouterse hebben trots gereageerd op sociale media. Ze vinden het bewonderenswaardig dat hun leider zich vlak onder de neus van de autoriteiten bevindt en toch niet gepakt kan worden. Andere aanhangers vinden het maken en publiceren van de foto echter een grove blunder, omdat de in ongenade gevallen oppositieleider hierdoor kwetsbaarder is geworden dan ooit. Ze vrezen dat zijn schuilplaats hierdoor makkelijker kan worden achterhaald. Het voorbeeld van de eveneens voortvluchtige Joel ‘Bordo’ Martinus wordt daarbij aangehaald. Gezocht voor moord en drugs vluchtte hij naar Brazilië, maar bleef zeer actief op sociale media. Hij is uiteindelijk door de Braziliaanse politie aangehouden en vecht thans zijn uitlevering naar Suriname aan.
De signalering en aanhouding van Bouterse en Dijksteel zijn op verzoek van Suriname opgenomen op de Red Notice-lijst van Interpol.