Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt dat de uitstroom van algemeen zorgpersoneel niet zo een grote impact heeft op het geheel binnen deze sector.
De minister onderbouwde zijn statement verder, door te zeggen dat er genoeg mensen opgeleid kunnen worden om dat gat in de sector te dichten. Hij sprak reporters woensdag voor aanvang van de ministerraadsvergadering. Ramadhin merkt verder op dat het gaat om de specialisten waarover er grote bezorgdheid bestaat.
De bewindsman zegt dat als het gaat om gespecialiseerde functies binnen de zorg, Suriname grote problemen kan krijgen binnen deze branche en vooral op de afdelingen waar de specialisten hun werk doen. Ramadhin zegt dat er tijdens het nationaal dialoog van de president zaken zijn besproken met betrekking tot dit vraagstuk. Daar is duidelijk naar voren gekomen dat cruciale afdelingen binnen de zorg dreigen te sluiten. Het gaat vooral om Intensive Care Units, de Neonatale Zorg en de Spoedeisende Hulp.
De functionaris deelt mee dat er een voorstel is gedaan door de ziekenhuizen. Er zullen interventies gepleegd worden vanuit de regering, daar waar er problemen zijn met de gespecialiseerde groep. Het is de bedoeling dat er oplossingen voor bedacht zullen worden. Ramadhin zegt dat er niet bij alle zorginstellingen specialistische zorg geboden wordt. Hij benadrukt dat dit alleen bij het Academisch Ziekenhuis, het ‘s Lands Hospitaal en het Mungra Medisch Centrum in Nickerie het geval is. “Andere ziekenhuizen doen algemene zorg en daar is het verloop van de uitstroom ook geanalyseerd.”
Er is duidelijk uitstroom gezien bij het Academisch Ziekenhuis, het ‘s Lands Hospitaal en het Mungra Medisch Centrum verklapt Ramadhin. Hij geeft aan dat de zorgraad en de Vereniging van Medici in Suriname hebben beaamt dat er bij deze instellingen een halt toegeroepen moet worden om erger te voorkomen. Ramadhin zegt dat er vandaag binnen de ministerraad ook gesprekken gevoerd worden en er later op de dag zaken helder worden. Hij geeft ook aan dat er ook wordt voortgeborduurd op een persmoment later deze week.
In fase twee van de interventies van de regering zal er gekeken worden naar de herwaardering van het zorgpersoneel. Ramadhin zegt dat het nu belangrijk is om te focussen op fase 1 waarbij er dringend moet worden ingegrepen in de case van ‘brain drain’. Dit omdat als er geen werk van gemaakt wordt, de specialistische afdelingen zoals de intensive care unit bijvoorbeeld over de kop gaan. “Wij weten dat wij niet op het niveau van Bonaire of andere landen kunnen komen.” De minister zegt dat de salarissen in het buitenland hoger lijken, maar men niet moet vergeten dat de levensstandaarden daar hoger liggen.