Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag in de rechtbank in Rotterdam zeven jaar cel geëist tegen een 56-jarige in Suriname geboren Nederlander.
De man wordt verdacht van het witwassen van bijna acht miljoen euro, waaronder 163 goudstaven ter waarde van destijds 6,5 miljoen euro (nu ruim 14 miljoen euro). Daarnaast wordt hij beschuldigd van valsheid in geschrifte vanwege het verstrekken van vervalste documenten.
De verdachte, die eerder een forse celstraf kreeg voor drugshandel, heeft geen plausibele verklaring voor de herkomst van de goudstaven die in zijn woning werden aangetroffen. Volgens het OM ontbreken officiële documenten of administratie die zijn beweringen over een erfenis of legale handel in vastgoed en goud kunnen staven.
Opmerkelijke rol vice-president Suriname
Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat de vice-president van Suriname, Ronnie Brunswijk, een opmerkelijke rol speelt in de zaak. De verdachte beweerde in zijn vijfde verhoor dat de goudstaven niet van hem waren, maar van Brunswijk, die ze persoonlijk bij hem zou hebben afgeleverd. De verdachte zou de staven voor Brunswijk hebben proberen te verkopen. Een getuige, die zichzelf een vriend van de verdachte noemt, bevestigde dit verhaal, maar kon geen bewijs leveren.
Het OM heeft echter sterke twijfels bij deze verklaring. Uit een brief van de verdediging aan Brunswijk blijkt dat de verdachte hem vroeg de verklaring te ondertekenen en een specifieke tekst te bevestigen. Het OM ziet dit als een poging om de zaak te manipuleren.
Luxe uitgaven en criminele connecties
Het onderzoek, genaamd Shoreham, begon als een onderzoek naar cocaïne-invoer en de betrokkenheid van de verdachte bij twee liquidaties. Later verschoof de focus naar witwassen, nadat de politie en het OM opvallende uitgaven van de verdachte signaleerden. Zo kocht hij een Rolls-Royce Cullinan van een half miljoen euro, dineerde hij in luxe restaurants en verbleef hij in dure hotels.
Op de telefoon van de verdachte vond de politie foto’s van de goudstaven, evenals gesprekken met een goudhandelaar genaamd Frank. In een bericht schreef Frank: “Die staven wachten op u. Met de prijs van nu bent u zeker USD 100.000,00 rijker”.
Goud als witwasmiddel
Het OM benadrukt dat goud een populair middel is in het criminele circuit vanwege de moeilijk te traceren herkomst en de waardevaste eigenschappen. Naast de gevangenisstraf eist het OM de verbeurdverklaring van de 163 goudstaven en enkele luxe voertuigen, waaronder een Rolls-Royce met Mansory-tuning en een Bentley Bentayga. Ook wordt een ontnemingsprocedure aangekondigd.
Het OM onderstreept het belang van de aanpak van witwassen, dat volgens hen onlosmakelijk verbonden is met de internationale drugshandel en de daarmee gepaard gaande criminaliteit en gevaren voor de volksgezondheid.
Het onderzoek heeft geleid tot twintig rechtshulpverzoeken naar Suriname, waar tientallen getuigen worden gehoord. De rechtbank zal later een uitspraak doen in deze opmerkelijke zaak.
Bron: https://www.om.nl/actueel/nieuws/2025/02/18/eis-zeven-jaar-cel-voor-witwassen-miljoenen-aan-surinaams-goud