De voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad heeft maandag een vergadering belegd met alle ziekenhuisdirecteuren. Dit werd onder meer gedaan in het kader van de brandende vraagstukken rondom de alarmerende situatie waarbij operatiekamerspecialisten naar het buitenland trekken. Claudia Redan zegt aan de redactie dat er wat gedaan moet worden aan de tariefaanpassingen voor de dienstverlening bij de verschillende ziekenhuizen. Dit punt is aan de orde gekomen tijdens de bespreking evenals de Covid-situatie en de ontwikkelingen vanuit het Staatsziekenfonds naar de ziekeninstellingen.
Redan zegt dat de lonen van de specialisten heroverwogen moeten worden om het wegtrekken van kader te voorkomen. Dit is het belangrijkste agendapunt bij de bespreking van maandag geweest. “De braindrain-situatie moet bekeken worden met als gevolg dat je de lonen moet aanpassen”, benadrukt Redan. De voorzitter, die ook algemeen directeur is bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zegt een aantal besprekingen te hebben deze week. Omdat de situatie bij de ziekenhuizen er niet rooskleurig uit ziet. Ze bevestigt dat het aantal besmettingen niet alleen bij de patiënten, maar ook onder het ziekenhuispersoneel toeneemt.
Zware druk
Key News verneemt dat de situatie rondom het wegtrekken van specialisten zo erg is, dat dringende operaties niet kunnen worden uitgevoerd. De lonen en vacatures in het buitenland zijn veel aantrekkelijker volgens een arts, die anoniem wenst te blijven. Een familielid van iemand die dringend een operatie moet ondergaan vertelt dat in haar geval de patiënt niet geholpen kan worden en het onderzoek dat voorafgaat aan de operatie met meer dan een week is verschoven.
Minister Amar Ramadhin bevestigde eerder in de media dat kader wegtrekt en dit ook een zware klap voor de ziekenzorg is. Vorig jaar vertelden de gezondheidsautoriteiten tijdens een persconferentie dat er bij verschillende ziekenhuizen een klein team ter beschikking is dat dag en nacht werkt. Er worden veel te lange uren gemaakt, waardoor het personeel meestal uitgeput is.
John Codrington, hoofd van het Klinisch Chemisch Laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, zei eerder in de media dat ongeveer 20 procent van de medische analisten van Suriname naar het buitenland is vertrokken. Inzet van een nieuwe groep zou veel tijd vergen en de situatie ook niet direct verhelpen.