De directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), Dr. Jarbas Barbosa, heeft een dringende oproep gedaan om actie te ondernemen om de moedersterfte in Noord- en Zuid-Amerika, inclusief het Caribisch gebied, terug te dringen.
Volgens PAHO kenden Latijns-Amerika en het Caribisch gebied in 2020 elk uur een geval van moedersterfte. Daarmee zijn twee decennia van vooruitgang op het gebied van indicatoren voor de gezondheid van moeders in de regio ongedaan gemaakt.
“Deze cijfers duiden niet alleen op een verslechtering van de resultaten, maar ook op een verdieping van de ongelijkheden. Ze tonen onaanvaardbare tragedies aan die in de meeste gevallen te voorkomen zouden kunnen zijn”, zei Dr. Barbosa tijdens een PAHO-seminar over “Nul vermijdbare moedersterfte. Het aantal sterfgevallen onder zwangere vrouwen komt niet overeen met het ontwikkelingsniveau van deze regio”, voegde hij eraan toe, waarbij hij de dringende noodzaak benadrukte om deze kloof aan te pakken.
PAHO zei dat de COVID-19-pandemie de kwetsbaarheden van de gezondheidsinfrastructuur in de regio heeft blootgelegd. Hierdoor zijn de ongelijkheden in de toegang tot gezondheidsdiensten verergerd, met bijzondere gevolgen voor vrouwen.
De moedersterfte is tussen 2016 en 2020 met 15 procent gestegen, aldus PAHO. Maar zelfs vóór de pandemie vertoonde de moedersterfte in Noord- en Zuid-Amerika tekenen van stagnatie, waardoor de regio werd weggedreven van het bereiken van gestelde doelen en toezeggingen, zoals de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling en de agenda voor duurzame gezondheid voor Noord- en Zuid-Amerika.
Volgens PAHO’s Basic Health Indicators, bijgewerkt in 2023, krijgen meer dan 90 procent van de vrouwen ten minste vier prenatale bezoeken; ongeveer 97 procent van de geboorten vindt plaats in gezondheidsinstellingen en meer dan 96 procent wordt bijgewoond door gekwalificeerd personeel. Bovendien zei PAHO dat de dekking van seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten meer dan 80 procent bedraagt.
“We moeten onderzoeken waarom deze investering zich niet vertaalt in betere resultaten”, zei Dr. Barbosa, die verklaarde dat meerdere factoren de moedersterfte beïnvloeden, zoals sociaal-economische, culturele, educatieve en milieu aspecten.
Om deze uitdagingen aan te pakken, drong Barbosa aan op de implementatie van strategieën die interventies omvatten om situaties van kwetsbaarheid en “gendernormen en rollen” aan te pakken. “De gezondheidssector moet een transformerende agent voor verandering zijn”, zei Barbosa, die benadrukte dat negen van de tien moedersterftes kunnen worden vermeden door onder meer universele toegang tot hoogwaardige moederzorg en moderne anticonceptiemethoden.
“Het uitbreiden van gezondheidssystemen op basis van eerstelijnsgezondheidszorg om universele toegang tot en dekking van gezondheidszorg te garanderen, zou de kritieke factor kunnen zijn om moedersterfte in de regio te verminderen”, voegde hij eraan toe. PAHO zei dat haar strategie om de vermindering van moedersterfte te versnellen een actiekader biedt dat kan worden aangepast aan elk land en elke context, met aanvullende en geïntegreerde acties.
Barbosa riep landen op om prioriteit te geven aan deze kwestie en zich in te zetten voor de uitvoering van de strategie, waarbij de actie op lokaal niveau wordt gericht, vooral voor vrouwen die in de meest kwetsbare omstandigheden leven. “Onze landen moeten de nodige middelen ter beschikking stellen voor actie en alle sectoren mobiliseren, inclusief de academische wereld, het maatschappelijk middenveld en de meest getroffen gemeenschappen”, voegde de PAHO-directeur eraan toe.