Oud-president Ronald Venetiaan viert vandaag zijn 88ste verjaardag. De voormalige Surinaamse leider, bekend om zijn integriteit en toewijding aan het land, markeert hiermee een bijzondere mijlpaal in een leven gewijd aan publieke dienstbaarheid.
Venetiaan werd op 18 juni 1936 geboren in Paramaribo. Na het behalen van zijn diploma aan de Algemene Middelbare School in Suriname, vervolgde hij zijn studie wiskunde en natuurkunde aan de Universiteit van Leiden in Nederland. Zijn academische achtergrond diende als solide basis voor zijn latere rol in zowel het onderwijs als de politiek.
Venetiaan begon zijn politieke carrière in de jaren 70 bij de Nationale Partij Suriname (NPS). Hij speelde een cruciale rol binnen de partij, waar hij bekendstond om zijn visie en leiderschap. Venetiaan diende als voorzitter van de NPS en leidde de partij door enkele van de meest uitdagende periodes in de geschiedenis van Suriname. Zijn eerste termijn als staatshoofd begon in 1991, na een periode van politieke instabiliteit en militaire dictatuur. Tijdens zijn ambtstermijn werkte hij onvermoeibaar aan de stabilisatie en democratisering van Suriname. Hij werd opnieuw verkozen tot president in 2000 en diende twee opeenvolgende termijnen tot 2010.
Onder zijn leiding onderging Suriname belangrijke economische hervormingen en een versterking van de democratische instellingen. Zijn regeringen stonden bekend om hun inzet voor goed bestuur en transparantie. Venetiaan “zette zich in om corruptie te bestrijden” en de rechtsstaat te versterken, wat hem een gerespecteerde figuur maakte, zowel binnen als buiten Suriname. Naast zijn politieke prestaties wordt de conservatieve Venetiaan geprezen om zijn rustige, maar vastberaden leiderschap.
Hij staat bekend om zijn vermogen om verschillende groepen binnen de samenleving met elkaar te verbinden en was een pleitbezorger van nationale eenheid en verzoening. Hij staat echter ook bekend als de president die makkelijk onder druk werd gezegd door coalitiepartners. Tijdens zijn derde ambtstermijn (2005-2010) werd het imago van president Venetiaan overschaduwd door wat velen beschouwden als overmatige behoedzaamheid en gebrek aan doortastendheid. Critici beschuldigden hem van besluiteloosheid, waarbij ze benadrukten dat dringende beslissingen uitbleven door een gebrek aan politieke moed.
Op 19 juli 2010 werd Desi Bouterse door De Nationale Assemblée tot president gekozen. Scheidend president Ronald Venetiaan was bij de stemming aanwezig en hield voor de allerlaatste keer een toespraak tot het parlement. Hoewel hij zijn opvolger niet feliciteerde, nam Venetiaan op zijn karakteristieke manier afscheid met een scherpe opmerking richting zijn aartsrivaal Bouterse. Na zijn presidentschap werd Venetiaan lid van DNA, een lidmaatschap dat hij tot 2013 bekleedde. In 2012 droeg Venetiaan na negentien jaar het voorzitterschap van de NPS over aan Gregory Rusland.