Dertien werkgevers hebben zich gecommitteerd aan de ‘Verklaring van Paramaribo’. Deze verklaring is een initiatief van PAREA, de organisatie voor LGBT-professionals.
De organisatie heeft gisteren haar zesde ondertekeningsronde gehouden in het Waaggebouw aan de Waterkant. Daarbij hebben enkele van de dertien bedrijven de verklaring ondertekend. PAREA gaat in de loop van de maand een bezoek brengen aan de ondernemingen die gisteren niet aanwezig konden zijn bij de ondertekeningsronde, zodat ze op locatie hun belofte tot een daad kunnen maken. Juan Pigot, oud-voorzitter van PAREA, heeft in 2016 de Verklaring van Paramaribo geïnitieerd.
Hij zegt dat de Verklaring van Paramaribo een niet-bindend document is dat aangeboden wordt aan werkgevers. Met het ondertekenen van dit stuk geven werkgevers aan dat op hun werkvloer niet gediscrimineerd wordt, ook niet op basis van seksuele oriëntatie en genderidentiteit.
Waarde Verklaring van Paramaribo
Pigot meent dat de Verklaring van Paramaribo zijn waarde al heeft getoond. “Want we hebben gezien in de afgelopen periode, dus nadat het tot stand is gekomen, dat PAREA in 2018 is uitgenodigd door het ministerie van Arbeid dat toen bezig was de nieuwe arbeidswetten voor te bereiden.”
Hij geeft aan dat de Verklaring van Paramaribo daarbij als onderliggend stuk is meegenomen en uiteindelijk ook is verwerkt in die wetten. Dat is volgens hem een mooi ding. “Je ziet dat de wetgevende macht, de wetgevende macht en de uitvoerende macht de Verklaring van Paramaribo als een serieus document zien.” Ook wijst de oud-voorzitter van Parea erop dat er momenteel een zaak loopt bij het Constitutioneel Hof, waarbij het recht op huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht wordt aangevochten.
Pigot geeft aan dat het Constitutioneel Hof de Verklaring van Paramaribo heeft opgevraagd. Daarbij heeft het Hof ook een verzoek aan PAREA gedaan om een beeld te schetsen van hoeveel bedrijven dit document al hebben ondertekend en welke die precies zijn. Pigot schat dat tot nog toe ruim 85 organisaties de verklaring hebben ondertekend. “Dus zo zie je dat de verklaring z’n waarde al heeft bewezen en wij kunnen het heel goed inzetten om mensen te educaten en verandering in de samenleving te brengen.”
Jurist Milton Castelen benadrukt dat de Verklaring van Paramaribo een voorloper is van de Wet Geweld en Seksuele Intimidatie & Wet Gelijke Behandeling Arbeid. Hij zegt dat aan de hand van de actiepunten die in de verklaring zijn opgenomen, de uitvoering van deze twee wetten gemonitord kunnen worden binnen de bedrijven om een inclusieve werkplek te realiseren. “Dus het blijft van waarde. Mijn motto is ook altijd: je hebt liever werkgevers die overtuigd zijn dat elke werknemer het recht heeft op een veilige en inclusieve werkplek, dan een werkgever die zich verplicht voelt door een wet of handhavingsmaatregelen.”
Castelen benadrukt dat alleen door die innerlijke overtuiging de geest van de wetten gaat leven. De eerste ondertekeningsronde van de ‘Verklaring van Paramaribo’ vond in 2017 plaats. Inmiddels hebben ruim 85 bedrijven dit document ondertekend en tonen zij aan dat eenieders seksuele oriëntatie en genderidentiteit gerespecteerd wordt.