Het is vandaag 15 juni en het is de Internationale dag tegen ouderenmishandeling. Volgens onderzoek ervaart een op de twintig thuiswonende ouderen ouderenmishandeling. In veel landen groeit het aantal ouderen substantieel. Daardoor neemt ook het aantal gevallen van ouderenmishandeling toe. Toch is ouderenmishandeling nog één van de minst onderzochte vormen van geweld in (inter)nationale onderzoeken.
Onder mishandeling wordt onder meer verstaan: verwaarlozing, ondervoeding, uitdroging, doorligwonden of andere onverzorgde wonden, vervuiling van zichzelf of het huis, stank, onvoldoende eten en drinken in huis, lichamelijke achteruitgang.
De zorg aan onze senioren burgers laat te wensen over
In Suriname heeft de organisatie Tra Fas’ De onlangs aan de bel getrokken over de situatie in het zorghuis Zon in Paramaribo. Of de directeur van het tehuis, de heer Gemerts de ontvangen gelden van Sociale Zaken voldoende overdraagt is een groot vraagteken, want er is uit eigen oriëntatie bitter weinig van te merken dat er voldoende geld wordt gestopt in de zorg van de ouderen. Ouderen worden aan hun lot overgelaten, hebben soms niet te eten en het personeel wordt niet op tijd betaald. Met donateurs en andere organisaties is een tijdlang geprobeerd om een ommekeer te brengen, echter is gebleken dat de hoofdverantwoordelijke zijn verantwoordelijkheid weigert op te pakken.
De brandweer heeft zich georiënteerd, net als SoZaVo en de keuken gesloten op laste van BOG.
Ook enkele DNA-leden hebben zich bemoeid met de zaak en het is onder de aandacht gebracht van de minister van SoZaVo.
Wet opvanginstellingen 2014 is een papieren tijger!
In 2014 is er een wet aangenomen die moet bijdragen dat instellingen functioneren volgens internationale standaarden.
- De controle op naleving van de wet is nog niet goed op gang gekomen.
- De Controle Dienst moet samen met Raden van toezicht deze belangrijke taak uitvoeren. Deze wet geldt voor:
- Crèche en peuterscholen
- Bejaardenzorg
- Residentiële instellingen
- Mensen met een beperking
Artikel 9 van de wet Opvanginstellingen geeft aan dat deze wet in het leven is geroepen ter bescherming van personen in opvanginstellingen.
Na 9 jaar, 2 regeringen, 5 Ministers van SoZaVo is de wet nog steeds niet uitvoerbaar, omdat er geen adequate invulling aangegeven wordt, hetgeen onze fragiele senioren burgers onbeschermd achterlaat.
Wet moet handen en voeten krijgen
A. Het belangrijkste is dat er Raden van Toezicht moet worden geïnstalleerd zoals aangegeven in de wet.
Dit moet zo snel als mogelijk worden ingesteld door de minister van SoZaVo alsook de controlediensten zoals het opgenomen is in de wet.
B. Volgens deze wet moet er binnen vier maanden na opening van de instelling controle moet worden uitgevoerd door de Controle Dienst. Helaas gebeurt dit niet. Is er een agogisch beleidsplan, een rampenplan, zijn er brandblussers aanwezig, is het personeel gekwalificeerd?
Wat wij hebben geconstateerd dat er niet alleen een tekort is aan middelen die de zorg treffen, er is ook gebrek aan inspirerend leiderschap. Te midden van de economische crisis hebben wij als natie de verantwoordelijkheid over onze senioren burgers. Er wordt vanuit de leiding onvoldoende geïnvesteerd in het personeel dat dag en nacht wordt ingezet om te zorgen voor deze doelgroep. De regering laat steken vallen door geen invulling te geven aan de wet alsook het niet instellen van controlemechanismen.
Tra Fas’ De vraagt aan de regering er voor zorg te dragen deze kwetsbare groep op een menswaardige manier te laten behandelen.
Immers wie zijn neus schendt, schendt zijn aangezicht.
Tra Fas’ De
Gloria Bottse (Directeur)