Van de 184 projecten in het Herstelplan is al 20 procent uitgevoerd. 70 procent van de projecten is nog in uitvoering en bij 10 procent wordt nog gewerkt aan de voorbereidingen. Dat maakt de Communicatie Dienst Suriname bekend in een bericht.
Volgens Iris Sandel, voorzitter van de implementatie-unit zijn de opgenomen projecten wel haalbaar als de ministeries en hun medewerkers goed werk verrichten. De voorzitter is niet ontevreden over hetgeen tot nu toe is bereikt. Ondanks de uitdagingen loopt het volgens Sandel goed en zij schat dat tegen het einde van 2022 zeker 75-80 procent van de projecten afgerond zal zijn.
Behalve een sociaalmaatschappelijk vangnet zijn er in het Herstelplan ook projecten opgenomen om ondernemerschap te stimuleren. Er zijn volgens Sandel al enkele zaken geïmplementeerd voor deze sector, zoals de monetaire en fiscale maatregelen. Behalve dat de koers nu stabiel wordt gehouden, kijkt Sandel uit naar de inspanning van de samenleving, die volgens haar ook nodig is. “Men moet de hand in eigen boezem steken. Het zijn de kleine dingen die mee kunnen helpen om de stabiliteit terug te brengen in Suriname”, merkt Sandel op.
Het Herstelplan moet dienen als overbrugging naar het Meerjaren Ontwikkelingsplan, dat momenteel in behandeling is bij De Nationale Assemblee. “In het Herstelplan zitten daarom ook een aantal omgevingsfactoren waar wij als land en regering aan moeten werken.” De private sector kan ook bijdragen volgens de voorzitter van de implementatie-unit, door aan te geven in welke volgorde de projecten uitgevoerd moeten worden.
Daarom is recent het Suriname Business Forum gereactiveerd. Zodat hier de regering en de private sector hun prioriteiten kunnen aangeven. “Dit zal ertoe moeten leiden dat zaken zoals public-private partnership gevoerd kunnen worden en de private sector de mogelijkheid heeft om daar in te komen”, zegt Sandel.