De Surinaamse Fotografen Vereniging (Sufov) werkt al 30 jaar aan de ontwikkeling van de fotografie in Suriname. “De afgelopen 30 jaar hebben wij onze activiteiten consequent gehouden en zo hebben we dus veel kunnen doen voor het publiek met exposities, maar ook de mensen die meer willen weten over de fotografie”, zegt Rudi Moeridjan, erelid van de Sufov.
De vereniging organiseert haast elk jaar de basiscursus voor de fotografie, waarbij cursisten de belangrijkste kneepjes leren om betere foto’s te kunnen maken. Daarnaast is ook ‘Camera Op Stap’ een populair evenement. “Hiervan houden alle leden, omdat we de natuur in trekken. Soms voor een dag, soms ook twee tot zelfs drie dagen met fotomodellen, mannelijk zowel vrouwelijk, dat wordt dus in de natuur schieten.”
Voor de leden is er ook de maandelijkse bijsturing tijdens de clubavonden. “Nou, vanwege die basiscursus, vanwege die clubavonden en ook vanwege de camera op stap ja, hebben we de fotografie op een next level gebracht, op een hoger niveau zullen we zeggen. Ja, we hebben mensen kunnen interesseren voor fotografie”, aldus Moeridjan over de rol van Sufov in de samenleving.
Hij vertelt dat er altijd leden zijn die meedoen aan de Nationale Kunstbeurs. “We assisteren ook bij bedrijven als ze vragen om juryleden of als ze fotowedstrijden hebben en vragen dat we meedoen.” Sufov is aangesloten bij de internationale organisatie voor de fotografie, FIAP en participeert aan internationale fotowedstrijden en exposities.
Desondanks is het geen rozengeur en maneschijn voor de fotografie in Suriname. “Die smartphones kunnen nu ook heel goede foto’s maken. Dat stukje is een minpunt in de fotografie. Vroeger, als de fotograaf ergens kwam, dan was het ‘de fotograaf is er al!’ Het was een waardig bezoek als je zo een reportage maakte. Maar nu ben je gewoon, ‘o ja de fotograaf is er’, ‘gaat u foto’s maken?’ Ja, schiet u maar hoor.”
Moeridjan zegt dat mensen met een smartphone de beste foto’s kunnen maken en dat is de selfie. “Want thuis gaan ze oefenen, welke smile is mijn mooiste smile, dus ze zorgen ook ervoor dat als ze het ook met anderen maken dat ze in elk geval op de foto worden neergezet zoals zij dat zelf willen, dus die foto’s die zijn niet meer voor de fotograaf.”
Sufov laat zich niet uit het veld slaan en kijkt uit naar de toekomst. “We hebben reeds brieven naar de overheid gestuurd. Wij willen dus eigenlijk een Fotomuseum opzetten. Al die dingen die ik heb, die ga ik op een bepaald moment moeten wegdoen. En als alles versnipperd wordt weggegeven, hoe ga je het weer in één gebouw krijgen als ze bij verschillende mensen zijn of misschien op de vuilnisbelt komen. Daarom wil ik dus dat gauw van de grond krijgen.” De vereniging heeft ook een gebouw op het oog. “We willen het opzetten en ook beheren voor de overheid, maar die moet ons een goed gebouw geven en dat is dus eigenlijk in het Cultureel Centrum van Suriname. Dat is aan de Waterkant.”
Het museum moet meerdere doelen dienen. “Alles wat analoog fotografie betreft daar opslaan, misschien ook wat videocamera’s, doka materiaal, weet je, hoe men werkt met de doka en de koker.” Dan is er ook ruimte om de basiscursus fotografie te verzorgen. Het is belangrijk dat het museum aan de Waterkant komt, zegt Moeridjan. “De fotowerken zoals ik eerder al vertelde over ons binnenland, onze fauna, flora, insecten, macrofotografie die aan het grote publiek brengen, maar dan moet je dus dan wel aan de Waterkant zitten, waar de toeristen langs lopen.”
Het 30-jarig bestaan van Sufov wordt gevierd met een foto-expositie van 29 september tot 8 oktober in de Internationale Mall of Suriname. Het publiek, in binnen- en buitenland, wordt uitgenodigd om hieraan mee te doen. “Iedereen die sublieme foto’s heeft, mooie foto’s heeft, een mooie compositie, foto’s die voldoen aan de technische kant van de fotografie. En de compositie moet ook van dien aard zijn dat ‘t spreekt”, zegt Rudi Moeridjan, erelid van Sufov. Moeridjan vertelt dat ook digitale foto’s ingezonden kunnen worden. Maar alle inzendingen ondergaan een screening.