In een congresvergadering van de NPS op zondag 30 oktober, besloot de partij om te blijven in de coalitie.
D
at besluit namen alle afdelingen van de NPS, na de toespraak van partijvoorzitter Gregory Rusland. Echter, zijn er enkele condities kenbaar gemaakt door de aanwezige afdelingen van de NPS dat zaken binnen een aanzienbare tijd moeten veranderen. Dit besluit is in alle stilte aangehoord door de NPS-partijleden, onder wat gemopper van de leden die zeggen het jammer te vinden dat de partij toch besloot om in de coalitie te blijven. De partijvoorzitter zegt zich neer te leggen bij het bijsluit van het Congres.
Rusland hield in zijn toespraak zijn partijleden voor dat er gesprekken zijn gevoerd met de coalitiepartijen en dat er zaken zijn aangeboden. Een ambassadeurspost in Zwitserland, diplomatieke posten en ongeveer 8 posten binnen de raad van commissarissen binnen de verschillende staatsbedrijven. “Ik denk dat ik terug moet grijpen naar mijn eerder punt en dat is dat we in een fase van ontwikkeling zijn, waarbij voor ons in de eerste plaats geldt niet het belang van NPS, maar het belang van de armen in onze samenleving. Wij zullen alles eraan doen om verbetering te brengen in de positie. Alles wat de NPS aangeboden wordt zal moeten worden bekeken in het licht van de prioriteiten op dit moment”, zegt Rusland.
De afdelingen trokken zich tijdens een korte schorsing terug en hebben op basis van wat de partijvoorzitter aankondigde een besluit genomen. De meningen binnen de verschillende afdelingen waren nogal afwisselend. Marlon Budike, voorzitter NPS Commewijne, was duidelijk in zijn standpunt en zei dat de NPS netjes moet bedanken voor de posities die zijn aangeboden. “NPS gaat niet voor posities, maar voor het belang van het volk”, maakte Budike duidelijk. Daartegenover zei de afdelingsvoorzitter van Wageningen, Henry MacNack dat de partij zich moet richten op de twee ministeries die NPS onder haar vleugel heeft. “Het ministerie van Onderwijs en ROM zijn onder ons beheer en ik ben van mening dat we moeten doen wat we kunnen en deze zodanig te richten en zo beleid bepalen”, merkte MacNack op.
Voorzitter van de jongerenraad Danique van Varsseveld zegt in gesprek met Key News dat de partij kan blijven onder duidelijke voorwaarden en binnen de afgesproken deadline. “Wij willen hebben dat we de gelegenheid krijgen om ons werk naar behoren te kunnen doen en ook als partij worden gerespecteerd. Als de coalitiepartijen dat niet willen doen, dan moeten we eruit”, zegt Van Varsseveld duidelijk. Dat er posities zijn aangeboden door de andere coalitiepartijen is nieuws volgens de jongerenraadvoorzitter en zegt dat ze achter het standpunt van de voorzitter staat dat NPS zal bedanken voor de posities. “Dat heeft de voorzitter dus ook gevraagd aan het congres, want als je zo kijkt, lijkt het op omkoperij en de NPS staat niet daarvoor.”
Rusland geeft toe dat er behalve de samenleving ook binnen de partij grote ontevredenheid heerst, als men kijkt naar de huidige ontwikkelingen die nu plaatsvinden. Rusland zegt dat de regering veel heeft beloofd, maar weinig waarmaakt. “We willen nu acties zien”, zegt Rusland duidelijk. Acties die volgens hem duidelijk te merken moeten zijn in het beleid, vooral als het gaat over sociaal zwakkeren. “We willen hebben dat er drastische maatregelen getroffen worden om de armoedebestrijding ter hand te nemen. Wij willen hebben dat het beleid dat gevoerd wordt dat men ervoor zorgt dat de mofinawan de hand toegereikt krijgen. We horen veel over beleidsvoornemen en dergelijke, waar aangegeven wordt dat onder andere er meer acties ondernomen zullen worden, maar ik denk dat het niet goed genoeg aankomt.”
Behalve dat de behandeling naar NPS zou moeten verbeteren zegt Rusland dat er een grote ommekeer moet komen in het beleid van de regering. Een van de hete hangijzers volgens de NPS-voorzitter is het benoemingsbeleid van de regering. Er worden volgens Rusland mensen benoemd in posities die “geen kaas hebben gegeten van de posities waarin zij zitten.” Hij zegt wel te begrijpen dat loyaliteit van belang is, maar loyaliteit moet volgens de partijvoorzitter niet boven deskundigheid staan.