De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, geeft aan dat Suriname aan het voeteneinde van de vijfde golf staat, tijdens een persconferentie zondag. “Het is richting normalisatie, alleen moeten we ons nog steeds houden aan de MoHaA- regels en zijn feesten nog niet toegestaan”, zegt de minister.
Er zal een inhaalslag gemaakt worden in de reguliere zorg. De minister onderkent dat er tal van uitdagingen daarin schuilgaan. Behalve de kleurcode voor ons land is ook de kleurcode voor de ziekenhuizen, die op de piek van de pandemie op zwart was, bijgesteld. Er is reeds overlegd met de ziekenhuizen hoe zij de reguliere zaken weer zullen oppakken en inventariseren hoe groot de achterstand, die moet worden ingehaald, is. “Het is per discipline anders en er zal per ziekenhuis een plan uitgestippeld worden. Ook zijn er zaken zoals apparatuur die tijdens de pandemie stuk zijn gegaan en vervangen moeten worden. We kunnen de inhaalslag niet meer uitstellen”, zegt Ramadhin.
Rekening van de pandemie
Het is nog niet bekend wat de rekening van de pandemie is in de zorgsector. Suriname was net als alle andere landen naarstig op zoek naar beschermende middelen en ook vaccinaties, dat kost allemaal geld. “Wat we wel kunnen stellen is, dat we uit het noodfonds dat voor de Covid-19-respons is opgezet SRD 500 miljoen hebben uitgegeven. We moeten ook niet vergeten de vele donaties in goederen en vaccinaties die ons land heeft mogen ontvangen van onder andere Nederland en andere bevriende naties”, zegt Ramadhin. Maar wat de totale rekening is geweest voor de zorg moet nog worden opgemaakt.
Reguliere zorg
De Covid-19-zorg zal opgenomen worden in de reguliere zorg en ook zal worden gekeken hoe deze te integreren. De kosten die bijkomen voor het verder normaliseren van de zorg zullen worden meegenomen in de reguliere begroting van het Ministerie van Volksgezondheid. Dit zal worden besproken tijdens de komende begrotingsbehandeling.
Het bijstellen van het presidentieel besluit en de Covid-19-maatregelen is volgens de minister een beslissing in samenspraak met het OMT en de data die Suriname heeft weten te verzamelen tijdens de pandemie.
Immunitiet
Bernardo Panka, internist en intensivist bij ’s Lands Hospitaal en spokesperson van het OMT, zegt dat gekeken is naar het aantal gevaccineerden, het aantal mensen die natuurlijke immuniteit hebben gekregen en het beloop van het virus in ons land en op basis daarvan is besloten om enkele maatregelen te versoepelen. Hij geeft wel mee dat het enigszins kan veranderen “afhankelijk van de evaluatie en data die we over enkele weken zullen zien.” Wanneer Suriname werkelijk geen maatregelen hoeft door te voeren is vooralsnog onduidelijk, geeft Panka aan.