C-47 voorzitter Robby Berenstein heeft donderdag tijdens een persconferentie van de Raad van Vakcentrales in Suriname, (RAVAKSUR) gesteld dat de komende aangekondigde verhoging van benzine en het pakket aan sociale maatregelen van de regering niet door moet en zal gaan. De vakbondsleider zegt dat de samenleving de huidige financieel economische situatie niet aankan en verwacht dat de regering juist een open oor heeft gezien het hek al van de dam is.
Berenstein zegt dat als er maatregelen getroffen worden door de regering de bredere schouders de lasten eigenlijk moeten dragen zoals eerder is aangekondigd. de C-47 topper merkt ook op dat vakbonden het gedrag van de regering beu zijn. Hij stelt dat is gebleken dat de regering je aanhoort en dan toch doet wat die wilt. De maatregelen die de regering heeft genomen heeft zijn het constant dat de werkende klasse het gelag betaald. Geen van de maatregelen om het geld te halen waar het moet zijn uitgevoerd.
Verhoging gaat niet door
De C-47 topman benadrukt dat de regering mag weten dat de doorvoering van de komende aangekondigde benzine tarieven niet door zal gaan. “Pe, gewoon zo.” Hij stelt dat er een kostenefficiënte prijs gepresenteerd kan worden voor benzine en er daarmee gewerkt kan worden, maar niet hetgeen gepland is. “De rek is er voor wat ons betreft eruit. De samenleving moet er alles aan doen om dat niet door te laten gaan. De regering moet het volk niet belazeren met het gezegde dat de IMF wil”,zegt Berenstein vel. Hij stelt dat de IMF een ander verhaal voorhoudt
Hervormingsbeleid werkt niet
Armand Zunder, voorzitter van de Progressieve Werknemers Organisatie, (PWO) stelt dat het is gebleken dat het hervormingsbeleid van het huidig regime helemaal niet goed werkt. Hij zegt dat er juist niet in de goudsector wordt gezocht naar geld, waar het juist zit. De middelen worden volgens de vakbondsman voornamelijk bij de wrokoman gehaald, wat averechts werkt. De vakbondsleider geeft aan dat er naar de reële kant van de economie gekeken moet worden.
Zunder is ook de mening toegedaan dat de rek eruit is, omdat als je de economie bekijkt de regering de laatste tijd enkele fiscale maatregelen heeft getroffen die heel weinig te maken hebben met de echte economie ofwel de reële economie. “Wanneer je de economie gaat aanpakken moet je je afvragen wat het doel is. Wil je mooie cijfers bereiken of wil je het volk helpen.” Hij stelt dat als het beleid zo voortgezet word, zaken er veel erger zullen uitzien.
De PWO voorzitter meent dat mensen letterlijk bedelen en ziek worden door stress je er niet goed aan toe bent als natie. Hij stelt dat dat nooit het doel kan zijn van een goed regime. Er word een situatie gecreëerd waarbij er geen werkgelegenheid geschapen word. De situatie nu is zodanig dat het volk verarmt is en de regering de maatregelen die op stapel zijn het volk naar het ravijn zal drijven.
Geen rust garanderen
Fols directeur Marcelino Nerkust zegt dat de FOLS (Federatie van Organisaties van Leerkrachten) de rust niet meer kan garanderen. Hij stelt dat bij bepaalde groepen binnen de federatie het al enige tijd onrustig is. “Kom het volk zelf vertellen, wij gaan het niet doen.” Hij stelt dat er niets wordt gerept over de effecten van de maatregelen die doorgevoerd zijn geworden. “Als je niet oppast creëer je een situatie waarbij een hele generatie eronder lijdt”, meent Nerkust. “Dit alles heeft een multiplier effect.” Hij stelt dat er veel gevallen zijn van het wegtrekken van kader op niveau.
Nerkust merkt verder op dat de onderwijsbonden nu op dit moment op het punt staan om in staking te gaan, maar er rekening gehouden moet worden met de effecten van die acties. Aan de andere kant merkt hij dat de regering geen rekening houd met die aspecten.