Aniel Koendjbiharie, voorzitter van Stichting Wan Okasi, uit zijn zorgen over de financiële situatie van mensen met een beperking in Suriname.
In een bericht op zijn Facebookpagina wijst hij erop dat de armoedegrens door het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) is vastgesteld op SRD 7.337, terwijl de uitkering voor mensen met een beperking slechts SRD 2.500 bedraagt. Met de koopkrachtversterking van SRD 1.800 komt het totaal op SRD 4.300, wat volgens Koendjbiharie nog steeds onvoldoende is om in de basisbehoeften te voorzien.
“Ik hoop dat mensen met een beperking dit ook hebben gelezen. Ik heb keer op keer aangegeven dat deze doelgroep ver onder de armoedegrens leeft. Hiervan moeten mensen eten, drinken, transport betalen, hulpmiddelen aanschaffen, thuiszorg regelen en nog veel meer”, schrijft de Wan Okasi voorzitter.
Koendjbiharie stelt dat hij herhaaldelijk heeft gewaarschuwd voor de gevolgen van een te lage uitkering en zich heeft ingezet voor een verhoging. “Mijn voorstel was om de uitkering minimaal gelijk te stellen aan de armoedegrens of het minimumloon. Dit heb ik meerdere keren ingebracht tijdens vergaderingen van presidentiële commissies.”
Volgens hem is er binnen het monitoringsteam verzet geweest tegen een verhoging van de uitkering. “Binnen het monitoringsteam kregen we te maken met leden die meteen begonnen te roepen dat de regering dit nooit zou toestaan, omdat dan ook de vergoeding van geestelijke leiders verhoogd zou moeten worden.” Hij onthult dat een prioriteitenlijst werd opgesteld, waarbij de verhoging van de uitkering eigenhandig van de lijst werd gehaald. “Pas nadat ik hier opmerkingen over maakte, werd het voorstel weer als prioriteit opgenomen. Uiteindelijk werd duidelijk dat sommige aanwezigen daar niet zaten namens de doelgroep of de betrokken instellingen, maar namens de president zelf. Dit werd tijdens een vergadering zelfs expliciet toegegeven.”
Volgens de voorzitter verklaart dit waarom sommige personen zich verzetten tegen een structurele verhoging van de uitkering. Koendjbiharie haalt fel uit naar de regering en wijst op meerdere pijnpunten: De COVID-19-ondersteuning, die door de vorige regering was toegezegd, is niet voortgezet. “Ondanks herhaalde verzoeken en beloften, is het nooit aan u uitbetaald. Het probleem met de Moni Karta blijft onopgelost, waardoor mensen maandenlang zonder uitkering zitten. Terwijl wij voorstellen hebben gedaan om dit zo snel mogelijk op te lossen, blijft de situatie ongewijzigd.” Hij laat weten dat de subsidieaanvraag van Wan Okasi voor zorgvervoer wordt tegengehouden. “Men blijft met allerlei smoesjes komen waarom dit niet kan.”
Koendjbiharie onderstreept het politieke gewicht van kwetsbare groepen en hint op een mogelijk stemadvies voor de verkiezingen. “Ik heb al eerder gezegd dat de doelgroep, samen met senioren en patiënten met chronische aandoeningen, gezamenlijk tussen de twee en vijf zetels in handen heeft.” Hij roept op tot een bewuste stemkeuze en waarschuwt voor politieke gunsten in verkiezingstijd. “Deze regering heeft laten zien dat zij niet voor de sociaal zwakkeren opkomt. Als alles goed verloopt, komen wij met een stemadvies. Laat je niet misleiden door voedselpakketten en andere tijdelijke gunsten. Neem ze gerust aan, maar weet dat je stem nu telt voor je eigen toekomst. Geef die niet zomaar weg!”