Het geduld voor de nabestaanden van de 15 personen die zijn vermoord op 8 december heeft geloond. Er is voor de derde keer 20 jaar gevonnist in hogerberoep tegen de hoofdverdachte Desi Bouterse en de vier andere medeverdachten. “Ik ben tevreden. We zijn heel blij met de uitspraak en we zijn dankbaar”, zegt Henk Kamperveen, nabestaande van de vermoorde Andre Kamperveen.
“Het is niet alleen voor de nabestaanden, maar is ook voor Suriname. Het is een bekroning voor hen, de mensen die toen opgekomen zijn voor Suriname [tegen het militaire regime] toen”, merkt Kamperveen op. Voor Lillian Gonçalves-Ho Kang You is de uitspraak van het vonnis afgesloten voor haar. Gonçalves-Ho Kang You haar man, Kenneth Gonçalves, was advocaat en een van de 15 personen die is opgehaald en overgebracht naar het Fort Zeelandia om gemarteld en vermoord te worden door het militaire regime toen.
Bouterse heeft verschillende keren aangegeven dat hij de politieke verantwoordelijkheid op zich neemt, maar is van mening dat hij geen opdracht had gegeven voor de moord van de 15 personen. De mannen toen, journalisten, advocaten en ondernemers waren volgens Bouterse tegen het regime en hadden plannen om het land over te nemen en te destabiliseren. Er was volgens het Hof van justitie en de verklaring van de Krijgsraad geen bewijs geleverd dat er sprake was van destabilisatie, wel hebben ze aangegeven dat er sprake zou zijn van voorbedachten rade.
Ook de nabestaande van de vermoorde ondernemer Robby Sohansing, Rani Sohansing, is tevreden met het vonnis. “Het is bevestigd en duidelijk gezegd dat de mensen inderdaad hebben vermoord. Die bevestiging hebben we wederom gekregen en dat is ook goed gemotiveerd door het Hof. Er valt geen speld tussen te krijgen. Ik vind het alleen jammer dat het geen levenslang is geworden”, zegt Sohansing. Zij vermoedt dat er rekening is gehouden met de verdachte zijn leeftijd en is het op 20 jaar gebleven.
De andere verdachten, Iwan Dijksteel, Stephanus Dendoe, Ernst Geffrie en Benny Brondenstein hebben elk 15 jaar gekregen als medeplichtigen in de 8 Decembermoorden. Het hof heeft in haar vonnis aangegeven dat de medeverdachten in deze op de hoogte waren van de plannen en hebben deze in uitvoering gebracht.
Desi Bouterse, die toen de leiding van het land in handen had, besliste het lot van de nu 15 vermoorden personen. Geen van de verdachten waren aanwezig bij de uitspraak van het vonnis. Het ligt nu in handen van het Openbaar Ministerie om uitvoering te geven aan het vonnis.