Suriname heeft een donatie van 65.000 doses aan AstraZeneca ontvangen. Ondanks NTC-coördinator Javier Asin bij voorgaande persconferenties heeft aangegeven dat er geen animo is, is er toch besloten om de donatie van Spanje te accepteren. “Het is liever iets te hebben dan helemaal niks”, zegt Asin op 16 december, tijdens de laatste covid-19 persconferentie van het jaar.
Buiten Sinopharm heeft het NTC alleen Pfizer ter beschikking. Maar met de huidige vaccinatie tempo kan deze waarschijnlijk binnen drie weken op zijn. “Daar wij nu de criteria voor de boosters verruimen, zou het zelfs nog sneller gaan”, zegt Asin. De leeftijd voor het ontvangen van boosters is nu verruimd naar 18 jaar en zullen de AstraZeneca Vaccins daarvoor worden gebruikt. De Pfizer vaccin zullen worden gereserveerd voor jongeren die vanaf 12 jaar kunnen vaccineren. Asin geeft verder aan dat zij ook bekijken om de tijd wanneer men in aanmerking kan komen voor een booster, aan te passen. “Vooralsnog is dat op 5 maanden. Dus na je 2 doses zou je na 5 maanden een booster kunnen krijgen, maar bekijken het om deze naar 3 maanden te brengen”, zegt Asin.
Hij verzekert dat AstraZeneca evenveel bescherming geeft als andere vaccin zoals Pfizer. Dat het weinig of bijna geen bescherming biedt tegen het Omicron variant klopt volgens Asin niet. “Met de booster verhoogd en andere maatregelen biedt het de gebruikelijke bescherming”, zegt Asin. Hij vult aan dat uit een studie van Oxford University blijkt dat drie doses Pfizer bij 75.5 % effectief is in het beschermen tegen de Omicron variant en twee doses AstraZeneca gevolgd door een Pfizer, biedt 71.4 procent effectiviteit. “Ook tweemaal AstraZeneca gevold door een AstraZeneca booster biedt personen meer dan 70% bescherming. Het is dus een goed vaccin”, verduidelijkt Asin.
Worst case scenario
De NTC-coördinator blijft erbij dat de vaccinatiegraad van invloed is op hoe de vijfde golf, die er zeker zit aan te komen, zal uitpakken. “Daarom blijven we de informatie geven over vaccineren en willen we de vaccinatiegraad omhoog krijgen.” Op basis van de statistieken van de Verenigde Koninkrijk heeft het team in Suriname enkele scenario’s geschetst over hoe het zou kunnen verlopen, mocht Suriname de Omicron variant binnenkrijgen, met de huidige vaccinatiegraad die we hebben in Suriname. Vooralsnog is slechts 43% van de totale populatie volledig gevaccineerd, nog veel te laag volgens Asin. “Het grote probleem van de Omicron variant is dus de snelle verspreiding en de doorbraakinfecties. In Engeland en de Verenigde Staten is er een reproductiegetal van 3 gezien.
Zorg kan niet aan
Dat wil zeggen per 1 besmette persoon er nog drie anderen besmet raken. “Dat zou dus heel funest zijn voor onze zorgsector. “We zouden dus vijf weken in de vijfde golfmeer dan 2000 ziekenhuis behoeftigen zijn. En meer dan 800 mensen zouden dus een ICU opname moeten krijgen. We hebben maar twintig bedden”, maakt Asin duidelijk.
Asin verduidelijkt dat het inderdaad slechts om een schatting gaat, maar zegt hij ook dat als slechts een kwart van de schatting klopt, het dramatische taferelen met zich mee zou brengen. “We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat we in een dergelijke situatie belanden. In de eerste plaats is dat we voorkomen dat mensen, die niet gevaccineerd zijn noch covid gehad hebben, nu besmet raken. Maar het is ook noodzakelijk om mensen die langer geleden gevaccineerd zijn, extra te beschermen.”