Hi-Jet oprichter Jerrel van Embricqs is van mening dat Suriname meer moeite moet doen om de nieuwe dengue vaccinatie die sinds april van dit jaar op de markt te halen is, voor Suriname te importeren. “Als we Covid-19 vaccinaties kunnen verplichten, waarom ook geen dengue voor Suriname?”, vraagt van Embricqs zich af.
Van Embricqs kwam eerder dit jaar in aanraking met het nieuwe vaccin. Tot nu toe is er officieel maar een goedgekeurde dengue vaccinatie op de markt. “Mijn dochter kreeg dengue en het ging niet zo goed, ze belandde in het ziekenhuis en het aantal bloedplaatjes was veel te laag. We hebben toen besloten om naar Nederland te gaan.” Tot zijn verbazing kreeg hij te horen van de artsen dat zij zijn dochter zullen vaccineren. Het was voor het eerst dat hij hoorde over een vaccinatie voor dengue. “Ik vraag me af hoe Nederland, waar er geen dengue voorkomt, wel een vaccinatie is, terwijl wij in Suriname nu met dengue zitten en geen vaccinatie hebben”, vraagt Van Embricqs zich af.
Na herstel van zijn dochter besloot de Hi-Jet ondernemer om hier werk van te maken en dit onder de aandacht te brengen. Uiteindelijk besloot hij om zelf stappen te ondernemen omdat er naar zijn waarneming veel mensen met dengue besmet zijn. “Genoeg collega’s en kinderen die ik zelf heb gezien in het ziekenhuis hier zitten met dengue en dat moeten we niet hebben.” De kosten voor een vaccinatie zijn wel scherp, geeft van Embricqs aan ongeveer euro 70 voor een vaccin dat je elk jaar zou moeten nemen om goede immuniteit op te bouwen.
Hij benaderde anderen zoals de vicepresident, Staatsolie en de eigenaar van de International Mall van Suriname, Sunil Kalloe om de kosten te dekken voor een aantal duizenden vaccinaties. Van Embricqs is van mening dat de samenleving niet moet betalen voor een vaccinatie, vooral omdat het voor Suriname een belangrijk medicament kan zijn om de strijd tegen dengue aan te gaan. “We bekijken de mogelijkheden om via Brazilië, die dit vaccin ook ter beschikking heeft, binnen te halen maar zij hebben zelf niet genoeg”, merkt van Embricqs op.
In juni kwamen de eerste meldingen van toenemende dengue-gevallen in Suriname. Het ministerie van Volksgezondheid riep toen op om waakzaam te zijn. In juli wa er echter een toename in de besmettingen, Volksgezondheid riep toen de samenleving op om de nodige maatregelen te treffen.
Dengvaxia, ook wel bekend als CYD-TDV, is het eerste denguevaccin waarvoor een vergunning is verleend, dat staat ook aangegeven op de website van de WHO. Het werd voor het eerst in december 2015 in Mexico goedgekeurd voor gebruik bij personen van 9-45 jaar die in endemische gebieden wonen, en is nu in 20 landen in licentie gegeven. CYD-TDV is een levende recombinant tetravalent dengue-vaccin ontwikkeld door Sanofi Pasteur (CYD-TDV), gegeven als een reeks van 3 doses volgens een schema van 0/6/12 maanden.
https://www.facebook.com/trafasde/videos/1261438974509738